Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

США ведуть перемовини про передання Україні ізраїльських систем Patriot

  • 28.06.2024, 13:30
  • 315

США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання Києву до восьми систем протиповітряної оборони Patriot

Фото: Слово і Діло
Фото: Слово і Діло

Про це пише Financial Times із посиланням на джерела.

Такі обговорення тривали між міністрами та високопосадовцями трьох країн. Хоча угода ще не завершена, ймовірно, вона передбачатиме відправлення систем ППО спочатку з Ізраїлю до США, а вже потім — до України.

Деякі джерела FT кажуть, що поки обговорювалася передача всіх восьми систем, але зрештою Київ може отримати не всі з них.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба останніми тижнями проводив переговори щодо цього з американським держсекретарем Ентоні Блінкеном, зазначили співрозмовники видання. Окрім того, радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван принаймні двічі спілкувався про системи з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Як сказало одне з джерел FT, окрім перемовин між США та Україною, були також прямі переговори між Ізраїлем та Києвом щодо передачі Patriot.

«Україна продовжує працювати з різними країнами світу над отриманням додаткових систем Patriot. Ми ще раз закликаємо всі країни, які мають такі системи, надати їх Україні», — заявив Кулеба Financial Times, проте не підтвердив факт переговорів з Ізраїлем.

У квітні Ізраїль оголосив, що почне виводити з експлуатації вісім своїх батарей Patriot, яким понад 30 років, щоб замінити їх досконалішими системами.

Однак батареї, які використовувалися у війні з палестинським ХАМАСом, ще не припинили застосовувати через побоювання, що напруженість із підтримуваним Іраном ліванським бойовим угрупованням «Хезболла» може перерости у повномасштабну війну.

Колишні офіційні особи та аналітики вважають, що в тому разі, якщо Ізраїль усе-таки погодиться віддати свої системи, він продасть їх США для подальшого постачання Україні.

Раніше Ізраїль відхиляв запити України про надання систем протиповітряної оборони. Окрім того, країна має угоду з росією, яка дозволяє доступ ізраїльських літаків до повітряного простору Сирії.

Схожі новини