Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівські лікарі врятували від паралічу юнака, який зламав шию

  • 27.06.2024, 18:15
  • 347

У Львові медики лікарні Святого Пантелеймона врятували пацієнта, у якого паралізувало відразу дві ноги після того, як він та зламав шию

Фото: Перше медичне об’єднання Львова
Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Нещасний випадок із 18-річним львів'янином Богданом Турківим трапився у Стрийському районі. Там хлопець відпочивав із одногрупниками біля озера. Вирішив скупатися, пірнув у неглибоку воду і дістав головою до дна. Після удару Богдан не знепритомнів, тож одразу відчув, що ноги йому відмовили. Каретою швидкої постраждалого доправили до Львова — у Лікарню Святого Пантелеймона.

Діагноз: перелом 6-го шийного хребця та забій спинного мозку важкого ступеня. Пацієнт зовсім не міг поворушити ногами. Після ретельного обстеження нейрохірурги зважили всі ризики і ухвалили рішення негайно оперувати юнака. Виконувати це складне втручання взялися досвідчені лікарі: керівник Центру нейрохірургії та неврології Остап Федорко та нейрохірург Дмитро Щибовик. Разом з командою вони видалили зламане тіло хребця та встановили на його місце титанові імпланти.

«Вже наступного дня після операції у Богдана почали з’являтися рухи в ногах: спочатку пальці, потім стопи, а згодом і коліна. На сьогоднішній день пацієнт вже ходить, хоча ще відчувається легкий параліч, що є нормальним для таких травм», — ділиться результатом успішної операції Остап Федорко, керівник Центру нейрохірургії та неврології Лікарні Святого Пантелеймона.

Медики кажуть, що 90% пацієнтів не відновлюються після таких травм. Натомість Богдан демонструє надзвичайні успіхи вже на початку реабілітації. Нині з юнаком активно займаються фізичні та ерготерапевти. Вони працюють над покращенням рівноваги та координації. Реабілітація Богдана та термін регенерації його спинного мозку можуть зайняти до року часу. Але загалом прогноз для цього юнака є сприятливий.

Схожі новини