Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Румунія надасть кошти на навчання українських пілотів на винищувачах

  • 14.06.2024, 12:35
  • 243

Фінансування підготовки українських пілотів здійснять через Міністерство національної оборони країни

Фото Inquam Photos / George Călin
Фото Inquam Photos / George Călin

«Витрати (…) на оплату контрактів, необхідних для навчання українського персоналу, а також на проживання, харчування, транспортування, паливо, яке використають під час навчання, забезпечення спеціальним обладнанням та іншими супутніми товарами і послугами», — йдеться у документі.

Однак у постанові не вказана оцінка витрат на навчання. У ній тільки є те, що не потрібні кошти на додаток до тих, які вже затверджені для Міноборони через бюджет.

Румунський уряд минулої осені вніс у так звану «постанову про жорстку економію» кілька винятків із Закону про державні фінанси та Закону про фіскально-бюджетну відповідальність, щоб дозволити міністерству, зокрема «забезпечити основу для організації та функціонування пілотного навчального закладу для експлуатації літака F-16 (…)».

Також у документі йдеться, що, враховуючи «делікатний характер» робіт і послуг, які необхідно укладати, а також «конфіденційний характер» діяльності, спрямованої на навчання українських кадрів, законодавство, що регулює публічні закупівлі «не може бути застосоване».

Нагадаємо, на початку березня стало відомо, що у навчальному центрі на території Румунії участь у навчанні на винищувачах F-16 візьмуть 50 українських пілотів.

Схожі новини