Передплата 2024 «Добрий господар»

У Запоріжжі затримали двох агентів ФСБ, які готували удар по «Мотор Січі»

  • 11.06.2024, 14:15
  • 355

Слідчі СБУ повідомили про затримання двох мешканців Запоріжжя, які допомагали росіянам готувати ракетний удар по заводах оборонно-промислового комплексу міста

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, запорожці намагались передати окупантам, зокрема, координати цехів ПАТ «Мотор Січ» і ще одного машинобудівного заводу, які виробляють комплектуючі для авіації Збройних сил України.

Насамперед росіян цікавило розташування конструкторських бюро та виробничих потужностей, які були передислоковані після початку великої війни, додали у відомстві. Наразі там виготовляють авіадвигуни для бойових гелікоптерів та дронів.

За даними правоохоронців, щоб отримати розвіддані, ФСБ залучила свого агента — механіка верстатів одного з промислових об'єктів «Мотор Січі». За вказівкою окупантів чоловік обходив територію підприємства та фіксував розташування виробничих цехів та складів з готовою продукцією.

Він робив позначки потрібних локацій на Google-картах, щоб потім передати їх російській спецслужбі через свого брата, який був на прямому зв’язку з її співробітником.

У разі отримання інформації росіяни планували здійснити ракетні удари по оборонних об'єктах Запоріжжя. А втім, слідчі СБУ викрили та затримали фігурантів «на гарячому», коли вони готувалися зв’язатися з окупантами для передачі розвідданих.

Слідство встановило, що чоловіки потрапили в поле зору ФСБ через їхнього батька, який має проросійські погляди та проживає на тимчасово окупованій частині регіону.

Після дистанційного вербування агентів вивели на прямий контакт з представником російської спецслужби. Для комунікації вони використовували анонімні чати в месенджері.

Слідчі повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада вчинена в умовах воєнного стану. Чоловікам може загрожувати довічне ув’язнення. Наразі вони перебувають під вартою.

Схожі новини