Передплата 2024 «Добра кухня»

На Личаківському цвинтарі - реставрація гробівців

На Личаківському кладовищі реставрують історичні гробівці, надгробки та каплицю. У рамках українсько-польського проєкту «Збереження спільної культурної спадщини» майстри-реставратори відновлять загалом десять об'єктів, які були в поганому стані

У межах проєкту відновлять гробівець родини Арматисів. Фото з відкритих джерел
У межах проєкту відновлять гробівець родини Арматисів. Фото з відкритих джерел

«Реставраційні роботи разом виконують українські й польські фахівці, — повідомив директор Личаківського цвинтаря Олек­сандр Дмитрів. — Відновлення дев’яти об'єктів фінансує Націо­нальний інститут польської куль­турної спадщини за кордоном „Полоніка“, одного — Благодій­ний фонд родини Дідушицьких. Цьогоріч для реставрації обрали гробівці родин Левицьких, Куль­чицьких, Арматисів, Мошин­ських і Кіліяновичів. Також над­гробки на могилах Петронелі Кульчицької і Йогана Шімзера. Фахівці вже приступили до робіт. Реставратори працюють над ще чотирма об'єктами, відновлю­вати які розпочали ще торік. Це нагробок генерала Каліновсько­го, гробівці родини Мосінгів і Сі­хульських. А також каплиця ро­дини Яворських».

Проєкт «Спільна спадщи­на» започаткували у Льво­ві 2007 року. На Личаківському цвинтарі реставрують гробівці та надгробки на могилах відо­мих людей, а також такі, що ма­ють мистецьку цінність. Об'єкти для реставрації щороку обирає спільна польсько-українська ко­місія.

Схожі новини