Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бригадам на Харківщину привезли FPV-дрони, окопний РЕБ, «Цукорки» та іншу техніку

  • 09.06.2024, 12:25
  • 279

Петро Порошенко знову приїхав на Харківщину, де Сили оборони відбивають наступ окупантів. Бригади, які воюють на цьому напрямку, потребують дронів, екскаваторів і засобів РЕБ

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

«Коли почався наступ ворога на Вовчанськ — ми зреагували миттєво. Привезли дрони — точніше, багато дронів, щоб прикрити позиції артилеристів. Ми знову на Харківщині. Потреби в забезпеченні тут сильно не змінилися. 36 окрема бригада морської піхоти має позиції під Вовчанськом, і Валерій Прозапас попросив для своїх хлопців 100 Мольфарів та 5 Мавіків», — говорить пʼятий Президент.

Морський піхотинець, офіцер ЗСУ Валерій Прозапас, який воює у складі 36-ї бригади, згадує: Порошенко привозив допомогу і в Миколаєві, і в районі Баштанки — всюди, куди заходила бригада. «Тепер ось Харківщина, це вже сьома чи восьма наша смуга. Все дуже доречно, тому що FPV закінчуються, тож ця сотня вже з завтрашнього дня полетить на Вовчанськ», — говорить Валерій Прозапас. Морпіхи кажуть: «Мольфари» добре себе показали ще на Херсонському напрямку, тож чекають на гарні результати і в районі Вовчанська.

Також військовим привезли три комплекси купольного РЕБ «Шатро». Їх отримали батальйон «Айдар» 5-ої ОШБр, бригада НГУ та 66 ОМБр. Такий РЕБ створює «купол» над позиціями наших бійців і робить їх невразливими для ворожих безпілотників на відстані від 100 до 250 метрів.

Ці системи захищають підлітну зону і убезпечують підрозділ від FPV-дронів, які втрачають звʼязок і летять шкереберть — пояснюють фахівці. Потреба у портативних системах РЕБ для захисту наших підрозділів зростає, бо ворог постійно нарощує виробництво дронів-камікадзе.

Артилеристам, які надають вогневу підтримку побратимам з інших бригад, передали автотехніку — вантажівки та екскаватор.

Під великі гармати треба копати глибокі капоніри, тому без екскаватора — ніяк, кажуть військові. «43 артилерійська бригада виконує надважливі завдання на Харківському напрямку, і техніка їм потрібна відповідна. Передали екскаватор-навантажувач, дві вантажівки DAF, одна з яких з маніпулятором», — пояснює Порошенко. Маніпулятор дозволяє швидко вантажити важкі боєприпаси. Якщо такого обладнання немає - бійці змушені перетягувати снаряди вручну.

А ще привезли військовим велику партію шин. «Під вантажівками вони „летять“ дуже швидко. Також тут вантаж інструментів та запчастин для 194 понтонно-мостової бригади», — говорить Порошенко.

«Ці хлопці та дівчата із Сухопутних військ, Морської піхоти, Нацгвардії та Держслужби транспорту щодня борються за правду та за Україну. Честь їм і шана», — пише Порошенко у соцмережах.

Схожі новини