Передплата 2024 ВЗ

У росії зростають прибутки від нафти, — джерело

  • 06.06.2024, 17:45
  • 714

У травні надходження до російського державного бюджету від нафти зросли майже на 50% порівняно з минулим роком. Це повʼязане зі зростанням цін на нафту та тим, що рф адаптується до санкцій

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Про це свідчать дані Міністерства фінансів рф.

Минулого місяця податки, повʼязані з нафтою, зросли до 632,5 мільярда рублів — до 7,1 мільярда рублів, а загальна виручка від нафти і газу зросла на 39% — до 793,7 мільярда рублів.

Прибутки зросли після підвищення цін на нафту марки Urals. російське міністерство розрахувало травневі податки на основі ціни Urals у 74,98 доларів за барель проти 58,63 доларів рік тому.

Обмеження і цінова стеля на нафту у 60 доларів, яку запровадили країни G7 («Великої сімки»), мали би зменшити приплив до росії нафтодоларів, які потрібні їй для фінансування війни проти України. Однак рф пристосувалася до санкцій, зокрема — до заборони Європейського Союзу на імпорт російської нафти. Відтак тепер тепер використовує великий тіньовий флот танкерів і продає за допомогою них свою нафту азійським клієнтам.

Прибутки росії від нафти у травні могли бути вищими, якби вони не постраждали від суттєвих субсидій виробникам палива в країні. Уряд рф виплатив підприємствам майже 202 мільярди рубілв за внутрішні поставки дизеля та бензину.

Однак, хоч є зростання прибутків від нафти і газу, рф пропонує зменшити загальний прогноз доходів від галузі на 2024 рік. Ймовірно, що цьогоріч бюджет росії отримає від промисловості 10,99 трильйона рублів. Попередньо йшлося про 11,5 трильйона рублів.

Схожі новини