Передплата 2024 «Добрий господар»

У День Героїв проєкт «Шукай» відкрив нову мініскульптуру

  • 23.05.2024, 18:45
  • 433

У День Героїв проєкт «Шукай» відкрив нову мініскульптуру, що розкриває головний секрет пам’ятника княгині Ользі на Михайлівській площі

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Княгиня Ольга — справжня стратегиня: смілива, креативна, віддана своїй землі та родині лідерка! З історії відомо, що вона помстилася древлянам за вбивство свого чоловіка, князя Ігоря, спаливши їхнє поселення.

У 1911 році скульптор Іван Кавалерідзе створював пам’ятник Ользі на замовлення Київського відділу військово-історичного товариства. В оригінальній версії княгиня поставала рішучою правителькою з мечем у руках.

Однак цей образ збентежив митрополита Київського і Галицького Флавіана і автору наказали «приборкати» жінку: меч прибрати, а в руки натомість укласти хрест. Скульптор на позір виконав побажання замовників: меч прибрав, хрест додав.

Але, як людина творча, він знайшов спосіб зберегти свій первісний задум: не відібрав в Ольги меч, а сховав його їй під плащ. У своїх спогадах скульптор натякнув, що саме про це свідчить поза Ольги, яка лівою рукою міцно стискає край плаща. За цю зухвалість його не було запрошено на відкриття пам’ятки.

Мініскульптура ж проєкту «Шукай» повертає княгині її законну зброю і нагадує, що кожна українка — це Ольга, у кожної з нас свій меч. Причому ним може бути й усмішка, і значуща мовчанка, і влучне слово, і вчасна дія.

Схожі новини