Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Блінкен просить дозволити Україні бити американською зброєю по росії — NYT

  • 23.05.2024, 15:15
  • 353

У Білому домі сперечаються, чи дозволяти Україні бити американською зброєю по росії. Держсекретар Ентоні Блінкен після візиту до Києва виступив за такий дозвіл

Ентоні Блінкен. Фото: Укрінформ
Ентоні Блінкен. Фото: Укрінформ

Про це пише New York Times.

За даними видання, зараз в адміністрації Джо Байдена точаться бурхливі дебати щодо пом’якшення заборони українцями на ураження ракетних та артилерійських пускових майданчиків безпосередньо на території росії — цілей, які, за словами Володимира Зеленського, сприяли нещодавнім просуванням москви.

Пропозиція, на якій наполягав Ентоні Блінкен після візиту до Києва минулого тижня, все ще перебуває на стадії формування. Невідомо, скільки посадовців із найближчого оточення Байдена підтримали цю ідею. План поки що офіційно не представляли президентові.

Джерела NYT, які брали участь в обговореннях, заявили, що позиція Блінкена змінилася через те, що росіяни відкрили новий фронт, почавши наступ на Харківщині.

Україна місяцями атакує російські кораблі, нафтові об'єкти та електростанції, але робить це переважно за допомогою власних безпілотників, які не мають потужності та швидкості американської зброї. Дедалі частіше росіяни знищують українські безпілотники та ракети або збивають їх зі шляху завдяки вдосконаленій техніці радіоелектронної боротьби.

Як відзначає NYT, зараз зростає тиск на Сполучені Штати, щоб допомогти Україні атакувати російські військові об'єкти. Велика Британія, яка зазвичай розділяє стратегію війни з Вашингтоном, ще раніше тихо зняла власні обмеження, дозволивши використовувати свої ракети Storm Shadow для ударів по росії.

Схожі новини