Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські медики вперше видалили пухлину легені всього через три невеликі проколи

  • 12.04.2024, 18:45
  • 397

Львівські медики провели операцію з видалення пухлини в легені без розкриття грудної клітки. Таку торакоскопічну операцію з видалення новоутвору в Лікарні Святого Луки виконали вперше

ЛМР
ЛМР

Пацієнтка — 47-річна львів'янка Людмила Сидорук в січні проходила планове обстеження в поліклініці. На оглядовій рентгенографії лікарі помітили патологічні зміни. Тож провели КТ грудного відділу і виявили в лівій легені новоутвір.

На лікування жінку скерували до Лікарні Святого Луки Першого медобʼєднання Львова.

«Наші рентгенологи зробили КТ всього тіла, аби виключити поширення патологічних вогнищ на інші органи та тканини, і паралельно — відеобронхоскопію, щоб оцінити стан бронхіального дерева. Торакальні хірурги вирішили оперувати Людмилу в найменш травматичний спосіб — торакоскопічно» — розповідають медики.

Додамо, що звичне втручання проводять з розкриттям грудної клітки. За відкритої операції розріз становить аж 15−20 см.

Спеціалісти лікарні взялися видаляти пухлину через три проколи завдовжки всього по 2 см. У ході втручання хірурги видалили нижню частку лівої легені разом з пухлиною та групою лімфатичних вузлів. Це перша така операція в лікарні.

«Малоінвазивна хірургія — це метод операційного втручання на легенях, якому надають перевагу в цілому світі. Ми також в повній мірі впроваджуємо його в себе. Звичайно це вимагає відповідного обладнання, інструментарію, а також кваліфікації хірургів. Зараз в нашій лікарні ми проводимо кожну другу операцію на органах грудної клітки таким методом. Це знижує ризик крововтрати, зменшує травматизацію і тривалість реабілітації. А найголовніше — мінімізує ризик післяопераційних ускладнень. Вже за декілька днів пацієнт може повертатися до повноцінного життя», — розповідає про переваги методу торакальний хірург Лікарні Святого Луки Тарас Мельничук.

Операція у Людмили тривала чотири години та минула успішно. Нині лікарі та пацієнтка очікують на результати гістології.

Схожі новини