Передплата 2024 «Добрий господар»

росія постачає нафту до Північної Кореї, — ЗМІ

  • 26.03.2024, 16:30
  • 287

рф розпочала прямі постачання нафти до Північної Кореї, попри санкції ООН

Фото ілюстративне із сайту УП
Фото ілюстративне із сайту УП

Згідно із даними супутникових знімків британського аналітичного центру Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI), щонайменше п’ять північнокорейських танкерів цього місяця відвідали Східний порт на російському Далекому Сході для отримання нафтопродуктів.

Ці постачання, що розпочалися 7 березня, є першими задокументованими прямими морськими поставками з рф з того часу, як Рада Безпеки ООН за згодою росії встановила суворі обмеження на перевезення нафти у 2017 році у відповідь на ядерні випробування Пхеньяна.

«Ці постачання нафти є прямим нападом на санкційний режим, який зараз опинився на межі краху», — заявив колишній співголова групи ООН з моніторингу санкцій щодо Північної Кореї Х’ю Гріфітс.

Судна під прапором Північної Кореї, які класифікують як танкери для нафтопродуктів, відвідали один і той самий причал, що належить російській нафтокомпанії у Східному порту, де, схоже, вони здійснювали завантаження. Супутникові знімки підтвердили, що потім два з цих суден вирушили зі Східного порту до північнокорейського порту Чхонджин, де, ймовірно, здійснили розвантаження.

«Судна, які ми бачили на російських терміналах, є одними з найбільших за вантажністю суден у флоті Північної Кореї, і вони постійно заходять і виходять з порту», — сказав науковий співробітник RUSI Джозеф Берн.

Постачання відбуваються після того, як Північна Корея з серпня минулого року почала постачати до Росії тисячі контейнерів із боєприпасами, які, за твердженням військових експертів, суттєво вплинули на хід війни Москви в Україні. За даними RUSI, Східний порт також використовувався як центр для російських кораблів, нібито причетних до торгівлі зброєю між країнами.

«Те, що ми можемо бачити зараз, — це очевидна бартерна угода „зброя за нафту“, яка відкрито порушує санкції, затверджені путіним», — зазначив Гріфітс.

Викриття очевидної торгівлі нафтою в обмін на зброю відбувається у той час, коли західні дипломати поспішають зберегти групу ООН, яка стежить за дотриманням санкцій щодо Північної Кореї, на тлі побоювань, що рф може накласти вето на продовження мандата цього органу.

Схожі новини