Передплата 2024 «Добра кухня»

Starlink продають на чорних ринках у всьому світі, — джерело

  • 26.03.2024, 15:15
  • 725

Термінали Starlink компанії Ілона Маска SpaceX можна придбати на чорних ринках в усьому світі

Фото ілюстративне із сайту Bloomberg
Фото ілюстративне із сайту Bloomberg

За даними джерел, перевезення терміналів контрабандою та їхнє зловмисне використання — це систематична глобальна проблема.

Термінали Starlink вже використовують у Ємені для ділового й особистого спілкування. Так уникають повільного, часто цензурованого інтернету, який доступний у країні.

Термінали Starlink також використовують і в Венесуелі, яка під санкціями США. Однак на карті покриття немає даних про роботу супутників у країні, але технологія активно рекламується в соціальних мережах.

Також станції звʼязку використовують у Судані. У країні вже майже рік триває громадянська війнаООН: Судан перебуває на порозі повномасштабної громадянської війни, мільйони людей виїхали. За даними західних дипломатів, солдати Сил швидкого реагування, які протистоять суданській армії, використовують цю систему для своєї логістики. Адже у країні від лютого не працює звичайний інтернет.

Відтак Судан оминає блокування, ввозячи Starlink у регіон Дарфур. Пристрої реєструють у Дубаї. Спочатку їх доставляють літаком в Уганду, а потім через Південний Судан автомобілем у Судан. Відомо, що у Південній Африці у соцмережах постачальники пропонують активувати термінали в Мозамбіку, де вони ліцензовані, а потім доставити їх клієнтам із Південної Африки.

Часто мешканці країн, де Starlink не має легального покриття, активують термінали у «ліцензованих» країнах або оплачують їх через міжнародні банківські картки.

«Це спричиняє занепокоєння, оскільки робота Starlink не регулюється. Ніхто не відповідальний за те, хто має до них доступ, і як їх використовують», — заявила про систему Starlink Емма Шортіс, старший науковий співробітник з міжнародних питань і питань безпеки Австралійського інституту. Через те, що SpaceX не укладає договори із кожною країною, де використовують термінали Starlink, їхню роботу контролювати майже неможливо.

Урядова боротьба з нелегальними терміналами в Казахстані цього року майже не вплинула на використання цих терміналів. За словами трейдера, який імпортує обладнання і не хоче говорити про це публічно, дії влади призвели лише до зростання цін на чорному ринку. До втручання уряду клієнти могли купувати обладнання компанії й отримувати його через місцеву пошту.

Саме ефективність Starlink для комунікації зробила технологію такою важливою. В умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року термінали Starlink майже одразу опинилися на фронті у Збройних сил України. Та вже у лютому 2024 року українська розвідка заявила, що росіяни теж використовують Starlink на фронті. Ілон Маск заперечував це, називаючи «категоричною неправдою» новини про те, що SpaceX постачала рф Starlink. У розвідці сказали, що Starlink окупанти закуповують в арабських країнах.

«SpaceX повинна запобігти використанню росією Starlink в окупованій частині України, оскільки кожен окремий термінал можна ідентифікувати. Потрібно більше підзвітності: перед країнами, перед компаніями, перед акціонерами», — пояснила директор монреальської компанії NorthStar Earth & Space Inc. Кендіс Джонсон.

Згідно із даними колишнього американського урядовця, Адміністрація президента США Джо Байдена може посилити експортний контроль, який діє щодо Starlink, аби так завадити потраплянню терміналів до американських противників. Та для цього компанія повинна співпрацювати із урядом.

Схожі новини