Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Львівщина не відмовить у прихистку ВПО з Сумщини та Запорізької області, хоча ресурси обмежені»

Щодня потягами приїжджають по 50−60 ВПО

На Львівщину почали евакуйовуватися люди зі Сумської області, яку рашисти взялися активно обстрілювати з різної зброї. Прибувають евакуаційні потяги також із небезпечної для життя Запорізької області. За останній тиждень волонтери Медико-психологічної служби зустріли на Головному залізничному вокзалі Львова 243 людей із цих регіонів. Щодня приїжджають по 50−60 ВПО, які тікають від обстрілів.

«Із Запорізької області традиційно їдуть щодня, а з Сумської - з минулого тижня. Переважно зараз прибувають жінки з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку, особи старшого віку та люди з інвалідністю, — каже в коментарі для „ВЗ“ радниця голови Львівської ОВА, керівниця проєкту „Медико-пси­хологічна допомога. Волон­терська спільнота“ Галина Бордун. — Від початку року Львівщина прийняла 2248 евакуйованих. Це лише ті, хто прибув потягами. Дехто добирається у нашу область автобусами або приватним транспортом».

Уточнюю, де розміщують людей і чи маємо достатньо місць, аби поселити всіх охочих. Галина Бордун каже, у Львівській області - 57 локацій для ВПО, де можна загалом розмістити 10 тисяч людей. Це відремонтовані гуртожитки, де в одній кімнаті може мешкати сім‘я, плюс є всі вигоди. Місця для ВПО розміщені на спеціальній онлайн-мапі. Крім гуртожитків, людей поселяють релігійні громади при церквах.

У спортзалах та в школах вже не розміщують, така практика вже у минулому. Чим далі від Львова, тим більше місць в гуртожитках для ВПО. Переселенці можуть мешкати в гуртожитках Львівської області 2−2,5 роки. Достроково виселити можуть лише за грубі порушення правил проживання, зокрема за дебоширство.

Ще одна категорія проживання для ВПО — тимчасовий прихисток біля залізничного вокзалу, куди поселяють тих, хто приїхав без документів. Людям виготовляють документи, реєструють у ЦНАПі, потім поселяють у гуртожиток. Також кожна людина отримає безпосередньо на вокзалі від 3,5 тисячі гривень соціальної допомоги від держави, ці кошти виплачує «Укрпошта».

"Львівщина не відмовить у прихистку ВПО з «гарячих» Сумщини та Запорізької області, хоча зараз ресурси від міжнародних партнерів обмежені, — продовжує розмову Галина Бордун. — Уже немає великої кількості гуманітарної допомоги — одягу, їжі, ліків, теплих речей, як було на початках великої війни".

Схожі новини