Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чехія у пошуках снарядів для України, — ЗМІ

  • 18.03.2024, 12:15
  • 308

Чехія розпочала перемовини із різними країнами щодо постачання боєприпасів для України, зокрема — такі перемовини тривають із союзниками рф

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Так, Чехія придбала майже 800 тис. артилерійських снарядів у різних постачальників по всьому світу та визначила ще 700 тис., які можуть замовити за наявності додаткового фінансування.

За словами чеських чиновників, вони почали їздити світом та домовлятися про закупівлю снарядів із наявних запасів та експортні ліцензії з країнами — виробниками боєприпасів.

У матеріалі вказано, що «допомогло радянське минуле», у спадок від якого Чехії дістався великий оборонний сектор з клієнтами по всьому світу і хороші відносини з багатьма країнами Глобального Півдня, яких підтримував СРСР та його сателіти в Східній Європі, які мають великі запаси радянської зброї і потужності для його випуску.

«Офіційні особи стримані щодо того, звідки надходять снаряди, але кажуть, що серед постачальників є деякі союзники рф», — зазначають автори.

Водночас такі звернення США та західноєвропейських країн до потенційних постачальників в Африці, Азії та Латинській Америці відхиляли. Угоди передбачають, що поставки здійснюватимуть через Чехію або треті країни, щоб приховати прямий зв’язок між країнами походження та Україною, а також щоб на постачальника не тиснула рф.

Схожі новини