Передплата 2024 «Добра кухня»

«Я скажу сумну правду. Все решта буде перерва, а членство в НАТО — буде кінець війни», — Порошенко

  • 16.03.2024, 09:29
  • 497

Внесок в оборону країни — це не лише допомога армії, а й європейська та євроатлантична інтеграція. Про це в ексклюзивному інтервʼю Олені Курбановій на телеканалі «Прямий» сказав Петро Порошенко. Він зазначив, що членство України в НАТО — це єдина реальна гарантія безпеки, і на цей результат мають працювати всі

«Спитай сьогодні будь-яку людину: про що ти думаєш, яке питання тебе сьогодні турбує найбільше. Я переконаний, що 70% вам скажуть „коли перемога“, або „як закінчиться війна“. А що є закінченням війни? Держава має викласти суспільству своє бачення. Не у формулі миру, яка дуже суб'єктивна, я так скажу. А вона має бути чітка, зрозуміла, бо від цього залежить не тільки життя людей, а й існування країни», — вважає Порошенко.

«Ми маємо дуже уважно читати історію, дуже реально. Я скажу непопулярні речі, аби Україна і наша суверенна, найкраща в світі держава не повторила досвід 1918, 1919, 1920 років. Петлюра, Винниченко, Скоропадський. Ми маємо діяти по-іншому. Доля України буде вирішуватися українцями. Мені байдуже, що з цього приводу думає путін. Марно чогось просити в путіна. Він розуміє тільки мову сили. Але це не означає, що ми не можемо готуватися до цього», — говорить Петро Порошенко.

«Україна має бути сильною. Сильною — це не вимірюється кількістю танків чи Збройних сил. Сила України в моєму розумінні - це сила нашого партнерства. Сила нашого партнерства — це коли Україна має чітку перспективу членства в НАТО. Не існує ніяких інших безпекових гарантій.
Все решта, крім статті 5 Північноатлантичної угоди, — це не працюючі ситуації, на кшталт Будапештського меморандуму. Не спрацює - не сподівайтесь. Ви навпаки відволікаєте увагу від нашого головного завдання — ми маємо бути в НАТО», — наголошує лідер «Євросолідарності».

"Перестаньте вестися на ультиматуми путіна. Бо доля України в НАТО залежить від України і українців, а ми маємо вже понад 80% підтримки українців — це є наша Конституційна норма. І друга позиція — це є позиція наших партнерів. Яка мотивація партнерів взяти Україну? Тому що з Україною НАТО буде сильніше, ніж без України. Тому що без членства в НАТО війна не закінчиться. Я скажу сумну правду. Все решта буде перерва, а членство в НАТО — буде кінець війни. Членство України в НАТО — це стала безпекова ситуація на континенті", — пояснює Порошенко.
«Коли ти кажеш — приймімо Україну в НАТО, бо це є шлях до миру і закінчення війни — це правда. А коли путінські голоси кажуть, а давайте ми просто зробимо перерву, враховуючи як він сказав в останньому інтерв'ю „реалії, які склалися на землі“ — це брехня. Бо путін не зупиниться. Так само як путін не зупинився в Криму. Так само як путін не зупинився на Донбасі. Йому не потрібен ні Донбас, ні Крим, ні Херсонська, ні Запорізька області. Путіну потрібен радянський союз, 2-га версія», — констатує Порошенко.

«Я хочу достукатися — немає у нас ніякої альтернативи НАТО, і ми маємо знаходити союзників, вести переговори з Ердоганом, Орбаном, Трампом. Точно наш союзник Байден. Ми маємо сформувати голоси, бо це буде інвестиція. Це не буде допомога Україні, прийняття в НАТО. Треба припинити розмовляти такою мовою. Це буде інвестиція всіх 32-ох країн-членів у власну безпеку. Взагалі треба міняти наратив переговорів. Наші емоції, наші сльози більше не працюють. Треба працювати роботою, аргументами, досягненням. І тоді все в нас вийде», — переконаний Петро Порошенко.

«Мій результат, до якого я прагну, це членство України в НАТО. З цим лягаємо, з цим встаємо, про це мріємо. Цього добиваємося», — резюмує пʼятий президент.

Схожі новини