Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові медики врятували чоловікові ногу від ампутації

  • 22.02.2024, 10:55
  • 511

Фахівці лікарні Святого Луки видалили із стегна чоловіка пухлину завбільшки, як м’яч для регбі

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Пацієнт майже 30 років жив із новоутвором у стегні. Та коли пухлина почала тиснути на нерви й прилеглі судини, він звернувся за допомогою до медиків.

49-річний Євгеній Плеханов — зі Львова.

Ліпома, яку видалили чоловікові - доброякісне утворення, яке розвивається з клітин жирової тканини, медики виявили, коли йому було 20. Утвір ще тоді обріс навколишні тканини верхньої внутрішньої третини стегна — м’язи, нерви й судини. Видалити його повністю — означало б зробити ризиковане для пацієнта втручання. Він міг втратити чутливість усієї ноги.

Тому медики видалили лише частину ліпоми. А також попередили: пухлина може і надалі рости.

15 років Євгеній жив в Італії. Там чоловік працював водієм. І хоча він бачив, що пухлина з роками таки більшала, через малоактивний спосіб життя вона особливо не турбувала його. А обстежитися у тамтешніх лікарнях змоги у нього не було.

В Україну чоловік повернувся на початку повномасштабної війни. Він волонтерив — доставляв гуманітарну допомогу постраждалим від війни у пункти гуманітарної підтримки та у шпиталі. Постійно перебував у русі. Через регулярні навантаження на ноги біль верхній частині стегна не минав і ще й віддавав у пах. Окрім цього, кінцівка почала затерпати. Тоді Євгеній звернувся за допомогою до спеціалістів Лікарні Святого Луки.

Тут лікарі зробили пацієнтові МРТ і з’ясували, що ліпома від часу першого оперативного втручання збільшилась майже втричі - до розміру 24×13 см. Вона проросла у верхній третині стегна поміж м’язами, судинами, нервами та сухожиллями у ділянці від паху і до низу. Утвір стискав судинно-нервовий пучок, а значить — погіршував кровотік в артеріях ноги.

«Щоб не допустити часткової чи навіть повної зупинки кровоплину в кінцівці, а це загрожувало би ампутацією, ми виконали складне втручання, яке вимагає високої точності і відпрацьованих навичок: відділили частини пухлини від нервів і артерій, а потім видалили її повністю без ускладнень для пацієнта», — пояснив судинний хірург, завідувач відділення інтервенційної радіології Олександр Голуб.

На наступний день після операції Євгеній уже почав ходити. Він нарешті позбувся як дискомфорту, так і болю. Чоловік повернувся до своїх буденних справ. Він продовжує волонтерити для допомоги нашим захисникам та захисницям на передовій.

Схожі новини