Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

СБУ оголосила підозру російському олігарху Дерипасці

  • 15.02.2024, 17:30
  • 526

Служба безпеки України повідомила про підозри російському олігарху Олегу Дерипасці та двом його топменеджерам в Україні

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Правоохоронці підозрюють їх у причетності фінансування збройної агресії росії в Україні. Дерипаска отримав заочне повідомлення про підозру, а двох керівників компанії «Глухівський кар'єр кварцитів» співробітники СБУ затримали.

«За матеріалами слідства, ці двоє фігурантів допомогли бізнесмену з рф привласнити виробничі потужності кар'єра у 2012 році, попри заборону на їхній продаж. З того часу і до початку повномасштабного вторгнення рф керівництво видобувної компанії постачало до росії гуртові партії гірських порід для виплавки сталі. Отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних ракет, зокрема типу «Іскандер», — пояснює СБУ.

Також, за даними правоохоронців, імпортовану продукцію окупанти використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем.

За результатами слідства російському олігарху Олегу Дерипасці заочно повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • організація привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою;
  • організація легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом;
  • організація фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Крім того, СБУ повідомила про заочну підозру одному з керівників російського виробника алюмінію «Русал», власником якого є Дерипаска.

Схожі новини