Передплата 2024 ВЗ

Два комплекси розвідувальних БПЛА «лелека» для військових

  • 05.02.2024, 12:05
  • 405

Розробники працювали над створенням невеликого дрона, що міг би проводити розвідувальні дії і передавати інформацію з аеророзвідки, картографування місцевості на пункт управління. Але сигнал мав бути зашифрованим і недосяжним для перехоплення ворогом. Вже в лютому 2017 року відбувся перший політ безпілотного літального апарату «Лелека-100». Характеристики БПЛА задовольнили вимоги ведення розвідки, дрон оснастили системою, що створює відеосигнал в кодованому вигляді

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Зараз «Лелека-100» — надзвичайно затребуваний у ЗСУ. За його участі проводиться значна частина розвідувальних військових операцій з використанням БПЛА. Як пояснюють аеророзвідники, завдяки їхній роботі в побратимів завжди є час на те, щоб добре підготуватися до підходу росіян. Під час загострення ситуації, якщо дозволяє погода, «Лелеки» працюють в небі 24/7.

Комплекс «Лелека-100» складається з повітряних безпілотників, наземної станції управління та додаткового обладнання. Петро Порошенко передав два комплекси аеророзвідникам третього полку спецпризначення та бійцям 141-ї стрілецької бригади, яка воює на південному напрямку.
«Ці безпілотники забезпечують розвідку та коригування вогню української артилерії. Свої завдання дрони можуть виконувати у будь-яку пору доби завдяки якісній денній і нічній оптиці. В нас є різні розвідувальні „пташки“, є іноземні, але „Лелеки“ — найкраще, що може бути», — каже військовий.

«З третім полком спецпризначення співпрацюємо вже давно. Вони не першу „Лелеку“ від нас отримують», — пояснює Порошенко. У цей підрозділ неодноразово поставляли снайперське обладнання, приціли та боєприпаси. «БПЛА „Лелека-100“ — це очі, які дивляться глибоко у тил супротивника. Вони здатні проводити розвідку в радіусі 120 км по всій лінії фронту. Це очі, які замовили наші хлопці. Другий комплекс йде в 141 окрему стрілецьку бригаду, яка зараз на півдні проводить бойові дії», — пояснює пʼятий президент.

Вартість цих комплексів — майже 14,5 млн грн. «Мені надзвичайно приємно, що ми співпрацюємо з виробниками „Лелек“ — це вже остання версія, вдосконалена, і вона довела свою ефективність на полі бою», — говорить Петро Порошенко.
«Збройні Сили України ведуть виснажливі бої та викидають російського ворога з української землі. А наше завдання робити усе, щоб їм допомогти», — резюмує Порошенко.

Схожі новини