Передплата 2024 «Добрий господар»

Німеччина надасть Україні військової допомоги на понад € 7 мільярдів

  • 17.01.2024, 11:30
  • 483

Німеччина виділить на військову допомогу Україні 2024 року понад 7 мільярдів євро, а не 4 мільярди, як планувалося раніше

Олаф Шольц. Фото: Стопкор
Олаф Шольц. Фото: Стопкор

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

«Президент Байден і я погодилися: ми хочемо продовжувати надавати Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку. Сьогодні я розмовляв з президентом США телефоном. У 2024 році Німеччина надасть військові товари на суму у понад сім мільярдів євро», — заявив Шольц.

За даними ЗМІ, Шольц планує порушити питання про постачання зброї для України на наступному саміті Європейського Союзу. Він планує провести додаткові дебати з іншими лідерами ЄС щодо цього.

У коментарі журналістам канцлер Німеччини казав, що деякі країни не надсилають стільки зброї, скільки могли б. Шольц заявив, що заплановані поставки зброї від більшості країн-членів ЄС надто малі та закликав підрахувати та порівняти військові поставки до України. Європейська служба зовнішніх справ (ЄСЗС) має представити результати відповідного аудиту до саміту лідерів ЄС 1 лютого.

За даними Кільського інституту, який підраховував військову допомогу Україні з даних у відкритому доступі, Німеччина є другим найбільшим донором військової допомоги 2023 року після США, виділивши Україні 17,1 мільярда євро. За нею йшла Велика Британія з 6,6 мільярда євро, а також північні та східні країни ЄС. Франція внесла лише 0,54 мільярда євро, Італія — 0,69 мільярда євро, а Іспанія — 0,34 мільярда євро.

Схожі новини