Передплата 2024 «Добра кухня»

«Я від спільних друзів. Коли можна набрати?»: нові деталі справи львівського бізнесмена Гринкевича

  • 11.01.2024, 19:15
  • 10.3K

У реєстрі судових рішень опублікували текст ухвали слідчого судді Печерського суду Сергія Вовка про обрання запобіжного заходу підозрюваному Ігорю Гринкевичу. Відтак львівського бізнесмена відправили у СІЗО із заставою у понад 429 млн грн

Скрін із відео ДБР під час затримання Ігоря Гринкевича
Скрін із відео ДБР під час затримання Ігоря Гринкевича

Про це пише Центр протидії корупції.

З ухвали відомо, що у листопаді 2023 року слідчі ДБР здійснили обшуки на митному посту «Чайки» Київської митниці. Обшуки відбулися у межах розслідування справи про заволодіння державними коштами під час виконання договорів постачання товарів, засобів індивідуального захисту, продуктів харчування для потреб ЗСУ.

Читайте також: У Міноборони заявили, що розірвуть усі контракти з компаніями Ігоря Гринкевича

Під час обшуку слідчі вилучили комплекти спідньої білизни, сорочки бойові, футболки літні та інші речі. Постачальником цього майна були компанії ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл», ТОВ «Будівельна компанія Сітіград» та ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект». Слідство з`ясувало, ці компанії підконтрольні Гринкевичу та його сім'ї.

Як вказано у матеріалах, після цього Гринкевич знайшов номер телефону заступника керівника відділу Головного слідчого управління ДБР і 23 грудня написав йому таке повідомлення на месенджер Signal: «Доброго дня. Я від спільних друзів. Коли можна набрати?». А далі в ході телефонної розмови повідомив про необхідність зустрічі".

Працівник ДБР, який до цього не був знайомий із Гринкевичем, погодився на зустріч. Того ж дня вони зустрілися на АЗС WOG на Севастопольській площі у Києві. На зустрічі Ігор Гринкевич нібито попросив посприяти у поверненні вилученого майна. Та одразу після зустрічі посадовець ДБР нібито звернувся із рапортом про вчинення злочину.

Через два дні Гринкевич знову написав посадовцю на Signal: «Христос Народився. коли бачимось?».

Ще через два дні він зателефонував ДБРівцю, але той відповів: «Доброго дня не зручно розмовляти, пишіть». Тоді Гринкевич відписав: «Доброго. Мав зустріч з нашими друз все пояснили готов на завтра зустріт. Якщо Ок напишіть де і коли? Дякую».

Зустріч таки відбулася — 28 грудня тій самій АЗС WOG. Під час неї Гринкевич нібито повідомив про те, що готовий передати 500 тисяч доларів за сприяння у поверненні вилученого майна.

Передачу коштів запланували на наступний день. Ця зустріч відбулася у кафе VERY TASTY CAFE на вул. Симона Петлюри, 5.

Слідство запевняє, що саме тоді Гринкевич приніс 500 тисяч доларів хабаря ДБРівцю. Його затримали одразу після передачі коштів.

Читайте також: Передавати півмільйонний хабар прийшов весь у білому…

11 січня ДБР оголосило, що суд арештував майно сім'ї та підконтрольних фірм Гринкевича. Згідно із висновками експертів, вся продукція, яку постачали компанії бізнесмена на потреби Міноборони у 2023 році, не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями ЗСУ. Збитки оцінюють у 1,2 млрд грн.

Однак, попри наявність усіх цих фактів, про підозру Гринкевичу чи посадовцям, які відповідали за тендер, у цій справі досі не повідомили.

У ДБР стверджують, що все ще перевіряють причетність до цих схем колишніх посадовців Міноборони, які не зробили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів.

Додамо, що у серпні 2022 року Нацполу через суд вдалося арештувати грошові кошти на рахунках трьох компаній, які пов’язані із родиною Гринкевича і ще двох фізичних осіб. Їхні імена та прізвища у реєстрі приховані.

Та вже через місяць відомий вже суддя Сергій Вовк із Печерського суду скасував арешт. Він мотивував своє рішення тим, що жодних підозр у тій справі не повідомляли.

Схожі новини

Читайте також

13.02.2024

Львівська мерія пред’явила дружині й тещі Гринкевича претензію щодо захоплення землі

Резонансна справа щодо незаконного будівництва вілли родини Гринкевичів у районі Тракту Глинянського, на вулиці Лодія — Наступальній (на фото), розвивається повільно. Львівська міська рада досі не звернулася з позовом до суду, аби змусити скандальну родину, яка наживалася на тендерах для ЗСУ, відповісти за самобуд. Після огляду об'єкта cкеровано лише листи у контрольні органи