Передплата 2024 «Добрий господар»

Новим зерновим коридором із України вивезли вже понад 15 млн тонн агропродукції

  • 08.01.2024, 12:50
  • 321

Завдяки новому судноплавному коридору у Чорному морі Україна експортувала вже майже 15 млн тонн вантажів

Фото Мінінфраструктури
Фото Мінінфраструктури

Основними імпортерами стали Китай та Єгипет.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Васько.

За підсумками роботи українського зернового коридору 27 країн світу отримали нашу продукцію. Наразі це майже 15 млн тонн, які вивезли 469 судна. Наприклад, 33% вантажів йшли у Китай, 11% - в Єгипет, 4% - Індонезія та 2% - у Туреччину. Судна з портів Великої Одеси прямо йшли до цих країн", — зазначив Васьков.

Заступник міністра додав, що спочатку роботи нового коридору, з одеських портів вийшли судна, що були заблоковані в портах Одеси через війну та не підпадали під дію зернової ініціативи.

«У середині вересня в Чорноморський порт зайшли перші судна під завантаження українським збіжжям. Після цього ще більше вантажо- та судновласників підтвердили свою готовність працювати, бо впевнились у працездатності українського коридору», — розказав Васьков.

Він також зазначив, що незабаром в Україну мають приїхати інспектори Міжнародної морської організації, щоб переконатися, що Україна використовує свої порти та морські шляхи для перевезень виключно цивільних комерційних вантажів, у першу чергу агропродукції.

До повномасштабного вторгнення майже 60% товарообігу та 80% експорту агропродукції відбувалися через морські порти.

Схожі новини