Передплата 2024 ВЗ

Міжконфесійна каплиця, колумбарій і паркінг для спецтехніки

На Марсовому полі зведуть меморіальний комплекс

Марсове поле стало місцем поховань військових, які загинули на російсько-українській війні. Фото з відкритих джерел
Марсове поле стало місцем поховань військових, які загинули на російсько-українській війні. Фото з відкритих джерел

На Марсовому полі, де зараз ховають Героїв України і паралельно проводять дослідження й ексгумацію радянських поховань, облаштують сучасний меморіал у пам’ять про захисників, які віддали своє життя за Україну. Це станеться наступного року. Львівська міська рада працює над концепцією меморіального комплексу й уже у січні оголосить архітектурний конкурс на найкращий проєкт.

Як розповів на брифінгу на­чальник управління архітек­тури та урбаністики Львів­ської міської ради, головний архітектор Львова Антон Ко­ломєйцев, на полі почесних по­ховань зведуть міжконфесійну молитовну каплицю, аби прово­дити в ній чин похорону військо­вих.

«Також обговорено питання вигляду надмогильних плит для загиблих захисників, які є пред­ставниками різних релігійних конфесій. Згідно з умовами кон­курсу, передбачено розроблен­ня окремих видів надмогиль­них споруд для таких поховань, — каже чиновник. — Зведуть ко­лумбарій — місце для зберіган­ня урн з прахом кремованих за­хисників. На Марсовому полі передбачається споруда, ко­тра слугуватиме інфоцентром. Є пропозиція сформувати міс­ця для автомобілів спецтехніки, зокрема карет швидкої допо­моги й автобусів, які є частиною похоронної процесії, а також ви­окремлення місць для невеликої кількості автомобілів».

Головний архітектор Львова повідомив, що фініш конкурсу на найкращий проєкт меморі­ального комплексу запланова­но на березень 2024 року. Над концепцією комплексу працює робоча група у складі працівни­ків музею «Личаківський цвин­тар», експертів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Інституту археографії Академії наук України, Львівської акаде­мії мистецтв, а також представ­ники різних громадських орга­нізацій, духовенство, історики та ін.

Схожі новини