Передплата 2024 «Добрий господар»

«Регламентний комітет грубо проігнорував проєкт постанови „ЄС“ щодо призначення Павленка Головою комітету свободи слова»

  • 06.12.2023, 12:32
  • 412

Регламентний комітет Верховної Ради не врахував пропозицію фракції «Європейська Солідарність» щодо призначення народного депутата Ростислава Павленка Головою комітету з питань свободи слова

Про це повідомила співголова фракції Ірина Геращенко.

«Вчора на погоджувальній порушила питання комітету свободи слова. Нагадала, що він вже кілька місяців без керівника, а всі ці роки в летаргічному сні. „Європейська Солідарність“, як опозиційна фракція, внесла постанову про призначення головою комітету Ростислава Павленка, який має беззаперечний авторитет в експертному, журналістському середовищі і в самому парламенті. Також ми внесли постанову про призначення Ірини Фріз першою заступницею Голови комітету нацбезпеки та розвідки, це наша квота після переходу колеги Забродського до Генштабу», — пише Геращенко.

«Але сьогодні регламентний комітет проголосував за внесення на розгляд тільки постанови „Голосу“ про призначення Головою комітету свободи слова Ярослава Юрчишина. Постанови „ЄС“ навіть не винесли на розгляд комітету! Шість „за“, в тому числі й представник „Батьківщини“, 4 — „слуги“, й Папієв від ОПЗЖ, троє утрималося. Безумовно, це найкраща відповідь, яка фракція є дійсно опозиційною. До помилок влади, бо ми сьогодні точно в коаліції із ЗСУ і українським народом», — зауважує співголова фракції.

«Ми з великою повагою ставимося до колеги Юрчишина й до „Голосу“, які є нашими партнерами по захисту євроатлантичного порядку денного. Але, на жаль, частина цієї фракції стала підголосками ОП. Принаймні, я не чула від них жодного слова на захист закритих телеканалів, проти марафону чи політичної цензури. На жаль, вони голосують за виділення 2 млрд бюджетних грн на олігархічні канали в рамках марафону, замість передати їх на ЗСУ. Й на жаль, їхніми голосами канал Рада віддано в лізинг ОП», — констатує Геращенко.

«Будемо наполягати на винесенні в залу двох постанов. Це буде хороша дискусія — яким має бути інформаційний простір в період воєнного стану і гібридних загроз, як зберегти свободу слова в умовах воєнної цензури і не допустити політичної цензури, що робити з марафоном. Сподіваюся, і Ярослав, і „Голос“, його здорова частина це підтримають. А блокування призначення Ірини Фріз на фоні Марʼяни Бе в комітеті нацбезпеки — це вже не символізм, а симптом», — пише Геращенко.

Схожі новини