Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівський онкоцент готовий стати радіологічним хабом у Західних регіонах України: є одна умова

  • 04.12.2023, 14:00
  • 582

Держава повинна найближчим часом забезпечить лікарню ще одним лінійним прискорювачем

Найсучасніший в Україні лінійний прискорювач. Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр
Найсучасніший в Україні лінійний прискорювач. Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

Про це пише у Фейсбуці в.о. директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

Він розповів, що під час засідання Національна Асоціація Онкологів України, яке відбулося у межах конференції «Індивідуалізація лікування злоякісних пухлин грудної залози та інших локалізацій», обговорювали питання про те, що забезпечення українських онкоцентрів сучасним, високоякісним обладнанням для діагностики лікування онкології - пріоритетний напрям роботи галузі незабаром.

«Це був дуже ефективний діалог, де спільно з керівниками інших онкологічних центрів України, завідувачами кафедр онкології та з представниками Міністерства охорони здоров’я України, Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, НСЗУ ми чітко визначили, що для покращення якості надання допомоги онкохворим пацієнтам наразі вкрайнеобхідним є саме сучасне обладнання. Адже фахові кадри, які готові до роботи з цими апаратами — є», — йдеться в дописі.

Лікар також наголосив, що цьогоріч вперше відбулася дуже масштабна закупівля дороговартісного обладнання для онкоцентрів України.

«Йдеться про 15 лінійних прискорювачів, які МЗУ придбали у в рамках Стратегії розвитку онкологічної допомоги МОЗ і профільного комітету ВРУ.
Загальна вартість придбаного обладнання — 541 млн грн при очікуваній вартості в понад 1 млрд. Завдяки ефективній роботі з ринком та якісній комунікації з постачальниками МЗУ вдалося заощадити 482 млн грн або 47% виділеного ресурсу. Відтак на заощаджені кошти незабаром можлива ще одна закупівля такого обладнання. Наразі у Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр також функціонують 3 лінійних прискорювачі, але один з них працює вже доволі тривалий час, тож вичерпує свій ресурс», — додає в.о. директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

При цьому лікар наголошує, якщо ж найближчим часом держава забезпечить лікарню ще одним таким лінійним прискорювачем, то Львівський онкоцентр готовий стати своєрідним радіологічним хабом у Західних регіонах України.

«У випадку форс-мажорів у інших лікарнях їх пацієнти могли безперервно продовжити лікування у нашому закладі. Бо саме безперервність — є запорукою ефективності та успіху лікування. А у випадку поставки нового оснащення наші потужності, за потреби, дозволять суттєво збільшити навантаження і ми це відчули у перші місяці повномасштабного вторгнення. Втім не менш важливим є і обладнання для високоточної діагностики. Адже це впливає на те, як швидко пацієнт зможе отримати індивідуальне та необхідне йому лікування», — йдеться в дописі.

Олег Дуда зазнача, що уже тривають обговорення щодо централізованої закупівлі сучасних ПЕК-КТ для онкологічних центрів України.

«Це обладнання медики використовують, щоб отримати максимум інформації про злоякісні пухлини та навколишні структури. Насправді такий апарат дуже необхідний для Львівщини. Адже сьогодні, щоб пройти таке обстеження пацієнти змушені їхати до столиці. А це час, який критично цінний для онкохворих людей та медиків, які борються за їх життя. Також це дозволить нашому центру отримати додатковий пакет від НСЗУ, що розширить можливості для розвитку та покращення якості та надання допомоги нашим пацієнтам», — пише Дуда.

Схожі новини