Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові жертв Голодомору вшанували запаленими свічками та молебнем (ФОТОРЕПОРТАЖ)

«Цього неможливо забути і стерти з пам‘яті»

Одна з львів’янок принесла до пам’ятника Шевченку старі світлини своїх родичів з Кіровоградщини, які загинули від Голодомору у 1933 році. Фото авторки
Одна з львів’янок принесла до пам’ятника Шевченку старі світлини своїх родичів з Кіровоградщини, які загинули від Голодомору у 1933 році. Фото авторки

У суботу, 25 листопада в Україні традиційно поминають жертв Голодомору — найбільшого геноциду в історії людства. У Львові, біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулося поминальне віче «Прийди та запали свічку пам’яті!», який організувала Львівська ОВА.

Львів‘яни запалили біля підніжжя монумента лампадки, як символ вшанування душ невинно померлих людей від Голодомору 1932−1933 та 1946−1947 років. Одна старша львівська пані родом із Дніпропетровщини поставила біля своєї запаленої лампадки старі фотографії. Жінка розповіла, що це раритетні світлини її родичів з Кіровоградської області, які померли від Голодомору.

Діти прийшли на молебень не лише з лампадками, а й із символічними композиціями колосків. Це нагадування про те, як радянська влада нещадно забирала в людей хліб, прирікаючи їх на голодну смерть.

У рамках віче — загальноукраїнська хвилина мовчання та екуменічна панахида за усіма тими, хто помер від голоду. Панахиду відправили священники різних конфесій.

Після поминальної панахиди Владика Димитрій, архієрей Львівський і Сокальський сказав, що Голодомор в Україні - найбільший геноцид в історії людства.

«Цього неможливо забути і стерти з пам‘яті», — зазначив владика.

Схожі новини