Передплата 2024 ВЗ

У Байдена просять Конгрес підтримати бюджетну допомогу Україні на майже $ 12 млрд

  • 07.11.2023, 19:15
  • 402

Міністерка фінансів США Джанет Єллен, міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен та директорка агентства США з міжнародного розвитку Саманта Пауер у своєму листі закликали Конгрес затвердити виділення Україні $ 11,8 млрд бюджетної підтримки

Фото умовне
Фото умовне

Ключові посадовці адміністрації Джо Байдена пояснюють, що пряма бюджетна підтримка України нерозривно пов’язана з її успіхами на полі бою, «забезпечуючи функціонування уряду та економіки і дозволяючи Україні зосередити свої ресурси на обороні».

У листі вказується, що сума цієї підтримки, про яку просить Білий дім, менша, ніж виділена у 2023 році - 14,4 мільярда доларів, у зв’язку з «інвестиціями США в успіх України та роботі із залучення допомоги від інших країн».

«Україна вжила болючих заходів для ліквідації несуттєвих витрат, а військові витрати складають понад 100% її податкових надходжень, що робить її повністю залежною від зовнішньої підтримки для подальшого функціонування уряду й економіки», — вказують посадовці.

Вони додали, що 11,8 мільярда доларів — це мінімальна сума, необхідна для покриття базових потреб України, й хоча Канада та країни ЄС надають більшу підтримку, якщо рахувати у відсотках від ВВП, «цих та інших джерел недостатньо», аби покрити дефіцит українського бюджету.

Окремо посадовці Білого дому наголошують на підзвітності й контролю за тим, як витрачаються кошти на бюджетну підтримку України, а також те, що вони підштовхують Київ до реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією.

Як відомо, президент США Джо Байден намагається переконати Конгрес США підтримати допомогу як Україні, так і Ізраїлю, і затвердити новий пакет допомоги обсягом 106 мільярдів доларів, що включає більш ніж 61 мільярд доларів фінансування на допомогу Україні. 11,8 мільярда доларів — це частина з цього пакета допомоги, спрямована на бюджетну підтримку.

Схожі новини