Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Латвії заборонили транспорт із російськими номерами

  • 02.11.2023, 19:30
  • 528

Згідно із вимогами нового закону, власник авто з російськими номерами має зареєструвати його у Латвії або вивезти із країни не пізніше 14 лютого 2024 року

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Поправки набувають чинності 15 листопада. Згідно із ними, транспортний засіб, який має російську реєстрацію, необхідно зареєструвати або вивезти з Латвії не пізніше 14 лютого наступного року.

Після завершення цього терміну його буде на території Латвії арештовано, конфісковано і передано Україні. Також за незаконну їзду на такому авто штрафуватимуть — у розмірі від 150 до 400 грошових одиниць (одна одиниця — п’ять євро).

Виняток буде лише для автомобілів, що перетинають територію Латвії транзитом.

Відтак такий проїзд автомашини буде дозволений лише один раз, і завершити транзитний проїзд потрібно протягом 24 годин.

Участь окремих транспортних засобів з реєстраційними номерами рф у дорожньому русі буде дозволена у випадках, коли машина перебуває у володінні або користуванні особи, яка має привілеї та імунітет згідно з обов’язковими для Латвії міжнародними нормами (диппредставництва, міжнародні організації тощо). Наявність документів, що підтверджують наявність таких обставин, є обов’язковою.

Спочатку у країні планували поширити нові норми Закону про дорожній рух та на машини із білорусі, але з урахуванням складу білоруської діаспори (переважно люди, опозиційно налаштовані до режиму Олександра Лукашенка) було вирішено цього не робити.

Як відомо, з 12 вересня у Латвії діє заборона на в'їзд у країну автомобілів з російськими номерами під загрозою конфіскації. Заборона була запроваджена відповідно до роз’яснень Єврокомісії та позиції Міністерства закордонних справ Латвії.

Схожі новини