Передплата 2024 ВЗ

Чи є умови для тотальної цензури — журналістка Юлія Мостова

  • 16.10.2023, 09:25
  • 620

Під час війни концентрація керованості медіа зросла, хоча наразі влада в Україні не має монополії на ЗМІ

Юлія Мостова. Фото з мережі
Юлія Мостова. Фото з мережі

Таку думку під час медіазаходу National Media Talk 2023 висловила головна редакторка ZN.UA Юлія Мостова.

За її словами, монополізацію преси не можна розглядати окремо від монополізації влади в одних руках.

«Те, як обмовився віцеспікер [Олександр] Корнієнко, коли сказав, що розглядається питання президентсько-парламентської держави, то він ще зм’якшив те, що є насправді. Ми маємо монархію сьогодні. І ми мали її фактично до війни. Так склалося. Таку якість людей підібрали», — сказала Мостова.

На запитання модератора панелі Свобода медіа під час війни та після, головного редактора медіадому NV Віталія Сича, кого можна вважати монархом, президента Володимира Зеленського або главу ОП Андрія Єрмака, вона відповіла: «Немає ніяких двох. Не треба плутати мозок і руки».

На думку Мостової, концентрація влади, яка відбулася де-факто під час війни, призвела і до концентрації грошей, і до концентрації залежності бізнесу від влади, і до керованості медіа. Альтернативою залишаються медіа, які мають підтримку західних демократичних фондів.

«Якщо певні гарячі голови, які зараз дуже незадоволені тими умовами, які їм виставляють [на Заході], прив’язуючи їх до певних реформ, спробують реалізувати свої дивні ідеї про повернення на Глобальний Схід за грошима і відсутністю вимог, то цей сектор загине. Так само, як не виконують свою повністю функцію всі медіа, які залежать від пакетних грошей або прямих грошей влади — центральної або місцевої. І в нас залишаться тільки соціальні медіа, які будуть існувати до того часу, якщо концентрація влади не призведе до тотальної цензури», — зауважила вона..

Схожі новини