Передплата 2024 «Добра кухня»

Музика, яка має звучати: у Львові відбулось вручення нової кобзи та гранту Львівському кобзарському цеху

  • 13.10.2023, 13:03
  • 584

Нещодавно Львівський кобзарський цех отримав у подарунок від Благодійного фонду «МХП-Громаді» новий інструмент — кобзу та грант для викладача з метою передачі знань майбутнім поколінням та, щоб допомогти тим, хто захоче освоїти мистецтво кобзарювання.

Це вручення відбулось 11 жовтня у Львові під час благодійного вечора «Кобзарсько-лірницька Традиція», у якому взяли участь кобзарі, лірники та бандуристи: Ярослав Крисько, Тарас Дороцький, Андрій Сілецький, Лайош Молнар та Олесь Санін.

«Ще навесні наш Благодійний фонд „МХП-Громаді“, одним з донорів якого є і компанія МХП, оголосив про започаткування гранту для майстрів у кобзарських цехах, яких в Україні є три: Київський, Львівський та Харківський. Аби в такий спосіб мотивувати їх продовжувати роботу зі збереження й передачі нашої спільної культурної спадщини наступним поколінням. Також, враховуючи високу вартість якісних музичних інструментів, Фонд „МХП-Громаді“ передає кожному цеху по одному кобзарському інструменту для навчання. Один вручили у Києві в Музеї в Пирогові для Київського цеху, ще один — у Львові. На черзі - вручення у Харкові», — розповідає менеджерка національних проєктів БФ «МХП-Громаді» Світлана Мигаль.

Люди мистецтва сьогодні перетворилися на культурних активістів, на український рупор, адже вони не тільки збирають кошти на допомогу пораненому побратиму, Тарасу Козубу, знаному лірнику, братчику Львівського кобзарського цеху, а й розповідають світові про нашу багату культурну спадщину та традиції.

«Ця музика звучала давно, ця музика має звучати і зараз. Вона надихає, змушує задуматися над життям», — зазначив цехмайстер Львівського кобзарського цеху Ярослав Крисько.

Також, під час заходу, глядачам презентували документальний фільм, створений режисером Олесем Саніним та продюсером Андрієм Різолем, за підтримки Благодійного фонду «МХП-Громаді», який створювали задля внесення козацько-лірницької традиції до реєстру найкращих практик з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Це дуже давня традиція, яка в Україні налічує понад 300 років. Сама традиція передачі цих знань козацького мистецтва — усна. Це не лише про вміння грати, а й оспівувати давні історичні події чи оповіді та виготовляти сам інструмент, а також передавати це знання далі», — поділився Олесь Санін.

У кейсі Благодійного фонду — й інші культурні проекти, адже саме через культуру українці створюють і поширюють важливі для нас цінності.

«Благодійний фонд реалізовує такі проекти, як „Кіно заради Перемоги!“, „Cпіваймо заради перемоги“, „Культура vs війна“, а також підтримує локальні музеї, маленькі громади, їхні культурні фестивалі. За 2022 рік фонд вклав близько 24 мільйони гривень у розвиток саме проектів, що стосуються культурної спадщини», — розповіла керівниця групи соціального розвитку БФ «МХП-Громаді» Ірина Семко.

Всі виручені кошти від продажу квитків організатори передали Тарасу Козубу, лірнику Львівського кобзарського цеху, який отримав важкі поранення та втратив руку, захищаючи Україну.

Схожі новини