Передплата 2024 «Добра кухня»

Після вступу до ЄС Україна може отримати € 186 мільярдів — FT

  • 04.10.2023, 19:30
  • 518

Вступ до Європейського Союзу надасть Україні право отримати приблизно 186 млрд євро протягом семи років. А от теперішні держави-члени можуть втратити приблизно 20% сільськогосподарських субсидій

Україна та ЄС. Фото умовне
Україна та ЄС. Фото умовне

Про це свідчать внутрішні оцінки ЄС, пише Financial Times.

За даними видання, цього літа посадовці ЄС оцінили потенційні фінансові наслідки від розширення блоку. Вони розглянули приєднання до ЄС України, Молдови, Грузії та шести західнобалканських держав, які є кандидатами на вступ.

Фінансові результати додавання цих 9 членів до наявного бюджету ЄС становитимуть 256,8 млрд євро.

«Усім державам-членам доведеться платити більше і отримувати менше з бюджету ЄС; багато держав-членів, які зараз є чистими отримувачами, стануть чистими платниками», — підсумовується в документі секретаріату Ради ЄС.

Із дев’ятьма новими членами поточний бюджет ЄС збільшиться на 21% до 1,47 трильйона євро. Також приєднання 9 держав може призвести до значного збільшення чистих внесків від багатших держав, таких як Німеччина, Франція та Нідерланди.

Вплив України на режим сільськогосподарських субсидій ЄС буде найсуттєвішим. Україна стане найбільшим отримувачем блоку, оскільки має 41 мільйон гектарів сільськогосподарських площ, що посуне Францію на друге місце. Це означало б, що виплати для теперішніх одержувачів впадуть на 20,3% на гектар сільськогосподарської землі.

Схожі новини