Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українські спецслужби могли атакувати соратників «вагнерівців» у Судані, — ЗМІ

  • 20.09.2023, 20:20
  • 646

Українські спецслужби можуть бути причетними до серії атак дронів та наземних операцій проти бойовиків суданського угруповання, зброю якому постачають терористи організації «Вагнер»

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Медіа цитують джерело серед українських військових, джерело серед суданських військових, американських посадовців, ще одне суданське джерело та військових інформаторів із Чаду.

Відтак їхній співрозмовник серед українських військовослужбовців описав операцію проти соратників «вагнерівців» як роботу «не суданських військових». На запитання про те, чи причетний до атак Киї, він відповів, що «українські спецслужби, скоріше за все, відповідальні».

Операція складалася із серії нападів на воєнізовану групу «Сили швидкої підтримки» (RSF), якій «вагнерівці» допомагають боротися проти суданської армії за контроль над країною.

Медіа пише, що не змогло самостійно підтвердити причетність України до цієї серії атак. Та безпілотники на відеоматеріалах використовують «в українському стилі».

«Щонайменше у восьми ударах використали два комерційні безпілотники, які часто використовують українці, і на контролері безпілотника можна помітити український текст. Експерти також зазначили, що тактика, яку використовували безпілотники, а саме, коли вони налітали прямо на ціль, була вкрай незвичною для Судану і всього африканського регіону», — вказують у матеріалі.

Також там зазначено, що Україна офіційно не відповідальна за ці атаки. Якщо вона дійсно причетна — це означатиме «драматичне і провокаційне розширення театру військових дій між Україною та рф».

Тим часом джерело серед суданських військових заявило, що йому «нічого не відомо про українську операцію в Судані», і він не вірить, що це правда. Кілька американських чиновників були здивовані припущенням, що удари та наземна операція могли здійснити українські війська.

Відео атак, яке можна переглянути на сайті CNN, поширюють у соцмережах з четверга. На ньому видно кілька ударів безпілотників неподалік столиці Судану Хартума. На кадрах також можна побачити дрон DJI MAVIC 3 й текст англійською та українською мовами.

CNN зазначає, що відео ударів по мосту Шамбат біля Хартума, схоже, збігається з повідомленнями у соцмережах про напад 8 вересня. За 2 дні до того «вагнерівці» сприяли переправленню великого конвою зі зброєю до Судану через гарнізон на південному заході країни, поблизу кордону з Чадом.

6 ударів безпілотників були спрямовані на пікапи, що їхали по мосту. 8 інших атак — на припарковані авто, на будівлі та на озброєних людей.

Раніше CNN писало, що за даними джерел, ПВК «Вагнер» постачає суданським угрупованням ракети класу «земля-повітря», які підтримують їх в боротьбі за владу зі збройними силами Судану. Від «вагнерівців» суданське угруповання RSF могло отримати до 90% свого арсеналу, і постачання не припинили навіть після загибелі глави ПВК євгена пригожина.

Видання наголошує, що використання озброєних комерційних дронів, які вибухають під час зіткнення, є новим для Африки. Тим часом українські та російські війська від початку повномасштабного вторгнення росії експериментують із безпілотниками, оснащуючи їх реактивними протитанковими гранатометами.


Джерело: CNN

Схожі новини