Передплата 2024 «Добрий господар»

Молов зерно: львівські хірурги врятували руку 37-річному чоловікові, яку сильно понівечило

  • 06.09.2023, 18:35
  • 2 521

Львівські хірурги «пришили» до кисті Василя пальці, зафіксували кістки, провели пластику шкіри і відновлення сухожиль. Все це робили з використанням мікрохірургічних технік та інструментарію. Тривала по часу і клопітка операція пройшла вдало

Лікарі разом з пацієнтом. Фото: Львівська міська рада
Лікарі разом з пацієнтом. Фото: Львівська міська рада

В лікарні святого Луки, на базі якої діє відділення хірургії врятували 37-річного Василя з міста Перемишляни, що на Львівщині. Травму чоловік отримав вдома, коли молов пшеницю.

Він пригадує: «Щось перешкоджало роботі млина, ймовірно, він набився пилом чи брудом. Я вирішив пропхати зерно рукою»

Але раптово зубці захопили великий палець та протягли крізь млин всю руку Василя. Чоловік одразу вимкнув пристрій, перемотав понівечену кінцівку ганчіркою і побіг до друга, щоб той відвіз його до місцевої лікарні. Там йому надали першу допомогу і відправили до Львова, де в лікарні констатували, що у чоловіка — травматичне відчленування правої кисті, великого пальця та мізинця, множинні переломи, дефекти кісткової та м’яких тканин. А також пошкодження сухожиль, артерій та м’язів. Тому потрібна була негайна операція.

«У післяопераційний період рана задовго гоїлась, а рука Василя сильно набрякла. Утворилась гематома. Тож знадобились повторна хірургічна обробка та пластична операція», — пишуть лікарі.

Попри високий ризик ампутації, лікарям таки вдалося зберегти життєздатність кисті та пальців пацієнта. Через місяць після травми, у Василя вже загоїлись рани, зростаються переломи, повертається чутливість. Зараз пацієнт щоденно працює з реабілітологом і вже помітні перші позитивні результати: покращується функція сухожиль та збільшується об'ємрухів.

Схожі новини