Передплата 2024 «Добрий господар»

Кабмін дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі

  • 05.09.2023, 18:30
  • 541

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка дозволить бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі

Переливання крові. Фото умовне
Переливання крові. Фото умовне

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Влітку уряд уже ухвалив постанову про задоволення потреб Сил оборони України в донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану. Цей документ зазначає, що робити переливання можуть, зокрема, військовослужбовці з медичною освітою, які навчилися переливати кров за програмою, визначеною Центром трансплант-координації.

Сьогодні, 5 вересня, уряд ухвалив нову постанову, яка вносить поправки в попередню, повідомили нам у МОЗ. Відтепер переливати кров зможуть не лише люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли відповідне навчання. Для цього Міністерство охорони здоров’я розширює спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії.

Цей тренінг дозволить бойовим медикам отримати необхідні навички з переливання універсальної першої мінус групи крові. Його можна буде пройти на базі визначених центрів крові.

У МОЗ зазначають, що навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО: «У країнах Альянсу вважається нормою навчати переливанню крові бойових медиків без медичної освіти. У Норвегії, наприклад, взагалі переливати кров мають право навіть звичайні бійці».

Схожі новини