Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уже не можна виробити польську візу, перебуваючи за кордоном

Генконсульство РП у Львові заборонило відкриття візи без виїзду з Польщі

Відтепер українці, які перебувають у Польщі, не зможуть виробити собі польську візу (робочу або студентську), не повернувшись в Україну. Донедавна українці в Польщі мали можливість отримати польську візу, не виїжджаючи за межі цієї країни. Наразі зробити це буде неможливо, адже польська віза буде видаватись лише тим українським громадянам, які під час подачі заяви в польське консульство перебували на території України. Про це повідомив у своєму Інстаграмі представник підприємства, яке займається офіційним працевлаштуванням у Польщі, Олександр Мерчук.

«Генеральне консульство Республіки Польща у Львові опублікувало інформацію про те, що вони припиняють від­кривати візи людям, якщо ті перебувають за кордоном, — заявив Олександр у відеозвер­ненні. — Тобто якщо українець перебуває на території Поль­щі і хоче відкрити візу без ви­їзду з Польщі, відтепер він цієї можливості не матиме. Тепер, щоб відкрити польську візу, він змушений буде повернутися в Україну і тільки тоді податись на візу. Ми телефонували до Візо­вого центру і запитували, чи бу­дуть вони приймати звернення на візу. Візовий центр запев­нив, що вони й надалі прийма­тимуть документи, навіть якщо людина перебуває за кордо­ном. Проте рішення буде за консулом. Тобто якщо консул вирішить видати вам візу, коли ви за кордоном, він її видасть. Якщо ні - буде відмова».

Відповідне повідомлен­ня справді з’явилося на сай­ті Генерального консульства РП у Львові 18 серпня. У ньо­му йдеться, що положення, які регулюють видачу віз у поль­ських консульських установах (а саме: відповідний регламент Європарламенту та Ради від 13 липня 2009 р. та Акт від 12 грудня 2013 р. про іноземців), передбачають особисте подан­ня заяв на отримання візи. Що­правда, у цих правилах є ви­нятки, наприклад, заяви від імені неповнолітніх подають їхні батьки чи опікуни. До таких ви­нятків також відносили «анти­ковідні обмеження», які були запроваджені на початку пан­демії, аби мінімізувати вплив ві­русу на роботу візових установ.

Відтак, ідеться у повідомленні, іноземець, який живе за межами Польщі, не має пра­ва подати заяву на отриман­ня візи в польському консуль­стві, розташованому в Україні, — ні поштою, ні за дорученням.

Якщо така заява буде пере­дана до консульства і під час її розгляду буде встановлено, що іноземець не перебуває на території країни, в якій розгля­дається заява, заява повер­тається без розгляду. Якщо до Генерального консульства РП у Львові надходить заява на отримання візи від особи, яка не живе в Україні, заява не розглядається та повертаєть­ся відправнику.

Особи, які перебувають у Польщі та з різних причин ба­жають продовжити своє пе­ребування, не виїжджаючи за межі Польщі, можуть скорис­татися можливістю легалізації свого перебування через воє­водські управління за місцем їхнього проживання (дозвіл на тимчасове проживання, дозвіл на постійне проживання тощо).

А тим часом…

Також на сайті ГК РП у Льво­ві є повідомлення, що всім українцям продовжили ле­гальне перебування у Польщі до 4 березня 2024 року (у де­яких випадках — до 31 серпня 2024 року або 30 вересня 2024 року), незважаючи на те, коли українець в'їхав до Польщі.

«Як громадяни України, які прибули до Польщі внаслі­док воєнних дій в Україні піс­ля 24 лютого 2022 року, так і громадяни України, які пере­бували в Польщі до 24 люто­го 2022 року на підставі поль­ських національних віз, можуть легально перебувати в Поль­щі, маючи національну поль­ську візу або посвідку на тим­часове проживання в Польщі, термін дії яких закінчився до 1 липня 2023 року», — йдеться у повідомленні.

Схожі новини