Передплата 2024 ВЗ

Найгірше декомунізація на Львівщині просувається у Рава-Руській громаді

Міська влада не дозволяє демонтувати жодного монумента, мовляв, не можуть зібрати сесію

Станом на 22 серпня у Львівській області демонтовано 195 радянських пам’ятників, залишилося знести ще менш як сто. Найгірша ситуація з демонтажем — у Рава-Руській громаді, де не демонтовано жодного із дев’яти монументів з радянським минулим. 22 серпня з цієї нагоди у Львівській ОВА відбулася нарада, де чиновники Львівської ОВА обговорювали ситуацію у проблемній громаді та викликали на килим керівництво.

Про це повідомила для «ВЗ» секретар робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич.

«Чому проблема саме у Рава-Руській громаді? Бо там немає рішення ані виконкому, ані сесії, — пояснює Анна Герич. — За інформацією різних груп, не може зібратися рада громади… Певно, це внутрішня місцева політична ситуація. Але чому голова не може винести питання на виконком, мабуть, тому, що виконком теж не може зібратися. Ми мали виїзне засідання у Рава-Руській раді, також кликали голову ради в Червоноград на своє засідання. Також двічі запрошували до Львівської ОВА».

Анна Герич повідомила «ВЗ», що у Львівській ОВА знайшли рішення — звернутися від імені міжфракційної групи з питань декомунізації при Львівській обласній раді до голови Рава-Руської громади, аби скликати виконком за участі депутатів обласної ради. Мета — аби це рішення виконкому було єдиним документом, який би дозволив знести в громаді радянські монументи.

27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про деколонізацію», який дає право місцевій владі упродовж шести місяців самій визначити питання декомунізації, оновлення топонімів. Якщо такого рішення не буде, то з 27 січня 2024 року голова громади має право сам перейменувати громаду, вулиці, що робити з монументами, а з квітня наступного року — це право має голова військової адміністрації.

Запитую, чи під час демонтажу в районах Львівщини робоча група звертала увагу на рішення сесії. «Рішення сесії є обов’язковим при демонтажу будь-якого пам’ятника, — пояснила Анна Герич. — У Рава-Руській громаді дуже затягують процес. В деяких селах зробили навіть якісь там громадські слухання, розхитують тему».

Журналістка «ВЗ» звернулася за офіційним коментарем до міського голови Рави-Руської Івана Івануси. Повідомив, що не може розповісти про стан справ з декомунізацією в регіоні через робочу зайнятість, зокрема, підготовку до сесії, де будуть піднімати питання про те, що робити з радянськими статуями.

Схожі новини