Передплата 2024 «Добрий господар»

У Шевченківському гаю реставрують буковинську стодолу

Вкластися з роботами планують до кінця жовтня

Фото ЛМР
Фото ЛМР

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького «Шевченківський гай» стартували роботи з відновлення та реставрації стодоли, яка родом із села Бережонка Чернівецької області. Стодола — сільська споруда для зберігання сіна та кормів для корів.

Буковинська споруда для сіна збудована на початку XX ст. і поділена на три частини: середня (найбільша) — тік, на якому молотили збіжжя, з правого боку — засік, зліва — стайня. У фасадній і тильній стінах — великі ворота для проїзду воза зі снопами. Дах стодоли був покритий соломою — некрученими сніпками, на рогах пошитий сніпками-«стріхачами» (зв'язаними при колоссі). Саме за такою давньою технікою майстри музею замінять дах будівлі.

Як розповів директор Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького «Шевченківський гай» Михайло Закопець, буковинську стодолу ремонтують за бюджет музею. Кошти назбирали за вхідні квитки до скасену, вартість не розголошують. «Ремонтують наші реставратори, які отримують зарплату, матеріали купуємо своїми силами, — пояснив Михайло Закопець для „ВЗ“. — До кінця жовтня буковинську стодолу відремонтують. Вона була у вкрай занедбаному стані, особливо очеретяний дах. Через постійні дощі очерет зігнив, покрівля стодоли протікала».

Також в музеї реставрують церкву Святих Володимира та Ольги із села Котань (Лемківська церква) та хати з села Соломир Рівненської області.

Схожі новини