Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Дня Незалежності більшість сіл Червоноградського району мають позбутися радянських пам’ятників

Решту мають провести демонтаж до жовтня цього року

Фото Ганни Герич
Фото Ганни Герич

Червоноградський район Львівської області є найбільш проблемним щодо процесу декомунізації. Тут досі залишається понад 43 радянських памʼятники і монументи. Місцеві мешканці не дають позбутися радянського монументального мотлоху, бо вбачають у цьому історію та пам‘ять про героїзм предків. Робоча група Львівської ОВА з питань декомунізації провела там чергове виїзне засідання, де обговорили з громадами району питання демонтажу пам’ятників та виставили чіткі дедлайни. Так, до Дня Незалежності України більшість сіл Червоноградського району мають позбутися радянських пам’ятників. Решту населених пунктів району мають провести демонтаж до жовтня цього року (йдеться про села, де пам’ятники встановлені на горбистих місцевостях і до них важко проїжджає важка техніка, зокрема через погодні умови).

Про це повідомила для «ВЗ» Секретар робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич.

Найкраща ситуація у Добротвірській громаді: демонтовано три пам’ятники, які були виявлені під час ревізії. У Червоноградській та Лопатинській громадах є 9 та 12 радянських монументів в кожній, наразі демонтовано чотири… Загалом на Львівщині від початку цього року демонтували майже 160 обʼєктів комуністичної пропаганди.

Анна Герич повідомила, що 26 липня демонтували памʼятник радянському загарбнику у Гірнику, який стояв перед гімназією. Діти не можуть ходити до школи попри маркер ворожої пропаганди. Крім того, обʼєкт був аварійним та міг бути небезпечним для школярів.

«У нас свої герої та своя історія, ворожа пропаганда має зникнути з громадського простору раз і назавжди, — каже секретар комісії з декомунізації. — Чому саме на Червоноградщині найгірша ситуація з демонтажем? Бо там мешкає багато людей, які переселені в часи, коли будували вугільний регіон. Також там багато людей із військових містечок, які проти знесення монументів. Мешкає там багато людей, які приїхали з рф, білорусі. Для них ці монументи — своєрідна ностальгія за їх молодістю. Але у свідомості наших дітей такого не має бути. З березня їздимо по цих громадах і пояснюємо про процес декомунізації. Компромісів не шукали — правила для всіх однакові. Усі пам’ятники, які прославляли червону армію та радянське військо мають бути демонтовані. Такі монументи мають бути передані або в музей, або зберігатися при комунальних підприємствах. Громади на свій розсуд використовують демонтовані пам’ятники».

Схожі новини