Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ перекрила кисень схемам «ухилянтів», колаборантам та «рішалам»

Речниця львівського СБУ Роксолана Яворська повідомила на брифінгу про резонансні справи

На Львівщині працівники СБУ заблокували чергові схеми виготовлення документів для незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Три міжнародні злочинні групи переправляли «ухилянтів» за кордон. До складу формувань зловмисників входило одинадцять осіб, серед яких четверо іноземців.

Про це розповіла на брифінгу речниця Управління Служби Безпеки у Львівській області Роксолана Яворська.

«Ціна питання» — від 3,5 тисяч доларів

Зловмисники виготовляли фейкові листи від закордонних організацій для відряджень водіїв, які мали поїхати і повернутися з гуманітаркою. Але це був квиток в один кінець… Також надавали таким водіям автівки нібито для гуманітарного вантажу.

Інша схема — зловмисники підвозили до кордону ухилянтів, а далі лісовими стежками переправляли їх до сусідньої країни. Вартість таких послуг стартувала від 3,5 тисяч доларів. Ціна залежала від терміновості та складності спецоперації.

«Наразі у справі незаконних документів щодо виїзду чоловіків за кордон десять осіб затримано, ще один — громадянин європейської держави — переховується за межами України», — зазначила Роксолана Яворська.

«Шторм» вдалося вгамувати

Окрім того, засуджено ще трьох бойовиків та прихильницю окупаційного режиму. Речниця повідомила, що реальні терміни ув’язнення отримали бойовики терористичних організації ЛНР та ДНР угруповання російського генштабу під назвою «Шторм». З початку повномасштабного вторгнення рф усі вони брали активну участь у бойових діях проти Сил оборони на східному фронті. Зловмисників було взято у полон під час боїв на Донеччині. На підставі зібраних доказів суд визнав їх винними у вчиненні особливо тяжких злочинів проти України.

Вирок отримала і 44-річна колаборантка з Нікополя, яка перебувала на Львівщині як вимушена переселенка, при цьому публічно підтримувала російських окупантів… Колаборантку засуджено на 1 рік 6 місяців, згідно зі статтею 436−2 Кримінального кодексу України.

За тисячу доларів «подяки» — звільнення від військової служби

Як повідомила Роксолана Яворська, 20 липня на Львівщині викрито на хабарі начальника відділу військового медзакладу. Чоловік пропонував пораненому захиснику «вирішити» питання щодо звільнення його від подальшого проходження служби. За хабар гарантував надати висновок лікарської комісії про те, що стан здоров’я військовослужбовця є обмежено придатний до служби у воєнний час та непридатним до військової служби у мирний час. Послуги виготовлення відповідних документів ділок оцінив у тисячу доларів США.

«Зловмисником виявився 50-річний начальник одного з відділів військово-медичної установи регіону. Правоохоронці затримали чоловіка „на гарячому“. Йому загрожує термін ув’язнення від 3 до 8 років з конфіскацією майна», — підсумувала Роксолана Яворська.

Схожі новини