Передплата 2024 «Добра кухня»

Наслідки масштабного ракетного удару по Львову: близько 50 помешкань не придатні для проживання, людям дають тимчасове житло

Частину людей мешкатиме у модульному містечку у Стрийському парку, дехто в готелях

Фото Роман Балук
Фото Роман Балук

Трагічна ніч для Львова — три ракети «Калібр», запущені з південного напрямку, влучили в спарені житлові будинки. Це було пряме влучання. Сім ракет збили.

Станом на 11 годину ранку, тривають розбори завалів в будинку, під уламками можуть знаходитися люди. Від російських ракет загинуло четверо людей.

«Наймолодшій дівчині, яку сьогодні вночі у Львові у квартирі вбила ракета, було лише 21. росія вбиває нашу молодь. Наше майбутнє. Найстаршій загиблій — 95. Жінка пережила Другу світову війну, але, на жаль, не пережила рашизму», — розповів деталі Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

32 людей звернулися по медичну допомогу, 11 госпіталізовано. Також є руйнування у понад тридцяти будинках, 250 квартир та понад 50 автомобілів. Постраждали гуртожитки, два вищих навчальні заклади, будинок дитини, санаторна школа…

Про це повідомив на брифінгу голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«Також десятки тисяч вибитих вікон, дверей. Таких пошкоджень у Львові ще не було, — каже пан Козицький. — Зруйнована одна з підстанцій, 150 абонентів без електропостачання».

Окрім Львова, є руйнування у Глинянський територіальній громаді. У народному будинку громади вибито вікна та пошкоджено кілька будинків. У Золочівській територіальній громаді внаслідок падіння уламків ракети пошкоджені будинки.

Міський голова Львова Андрій Садовий додав, що під ранок 6 липня Львів зазнав найбільшого ракетного ураження з часу широкомасштабної агресії рф. Два будинки на вулиці Стрийській, які зазнали ударів, є пам’ятками архітектури місцевого значення і вони були доволі міцними (якби це була «панелька», вона би склалася). Є сподівання, що будинки вдасться відновити за кілька місяців. Вибиті від ударної хвилі вікна в сусідніх будинках мешканці відремонтують самостійно і мерія компенсує їм кошти.

«Ракети „Калібри“ влучили в житловий будинок, — каже пан Садовий. — Близько 50 помешкань не придатні для проживання, забезпечуємо людей тимчасовим житлом. Найбільша трагедія — загиблі. Тривають пошукові роботи. Усі служби „на ногах“ з перших сигналів тривоги».

Андрій Садовий пообіцяв швидке відновлення пошкодженої інфраструктури. Зараз люди поселені в готелях, розконсервовують модульне містечко у Стрийському парку.

«Вранці провели засідання комісії з надзвичайних ситуацій, — продовжує розмову пан Садовий. — Виділили перших сто мільйонів гривень, щоб оперативно ліквідовувати наслідки».

Андрій Садовий каже, що по вулиці Стрийській, 66, де трапилося влучання, в укритті було лише п’ятеро львів'ян. Там облаштоване велике укриття з усіма умовами.

Схожі новини