Передплата 2024 «Добра кухня»

Онлайн-шахраї працюють на Львівщині, оскільки тут мешкають найбільше ВПО

Людям пропонують фейкову фінансову допомогу від міжнародних організацій

Кіберполіція Львівщини викрила масштабну злочинну групу шахраїв, які займалися фішингом. Це новий вид афери, коли на телефони чи електронні адреси людей приходять листи про нарахуванням їм допомоги від міжнародних організацій у зв‘язку з війною. Для цього людина повинна перейти за посиланням-пасткою і ввести дані своєї банківської картки. З картки знімають кошти…

З початку цього року правоохоронці Львівщини затримали 90 осіб, які займалися онлайн-шахрайствами, порушено 200 кримінальних справ.

Чому онлайн-шахраї зосередилися саме у Львівській області?

Головна причина — тут мешкають найбільше вимушених переселенців, яким потрібна фінансова підтримка (станом на 23 червня, на Львівщині офіційно зареєстровані 234 тисячі 820 ВПО).

Про це повідомив на брифінгу старший лейтенант поліції ГУ Нацполіції у Львівській області, т.в.о. начальника відділу протидії шахрайству Денис Ожелівський.

Донька потрапила у ДТП, і терміново потрібні гроші на лікування

Саме ВПО та люди похилого віку, каже Денис Ожелівський, найчастіше стають жертвами шахрайства.

«Щомісяця на номер 102 отримуємо повідомлення про те, що людям похилого віку телефонують невідомі і повідомляють, що хтось з рідних потрапив у ДТП, — продовжує розмову спікер брифінгу. — Недавній випадок — на початку червня зателефонували 80-річній жінці: донька потрапила в ДТП, і терміново потрібні кошти на лікування. До жінки приїхав злочинець, якому вона передала 140 тисяч гривень та майже тисячу доларів. Лише після цього жінка зателефонувала дочці… Звернулася до поліції, зателефонувала 102. На місце виїхала слідчо-оперативна група та затримали злочинця. На жаль, таких злочинів багато. Працівники поліції застерегають: медзаклади не просять грошей — це робота шахраїв».

За квартиру 50 «квадратів» — півмільйона гривень…

Ще один випадок шахрайства, про який розповів на брифінгу Денис Ожелівський — про продаж нерухомого майна. Під приводом ріелтора шахрай продавав квартиру в одному з житлових комплексів Львова. Оголошення було розміщене на спеціалізованому сайті безкоштовних оголошень у розділі «Нерухомість». За квартиру площею 50 метрів квадратних фейковий ріелтор взяв з клієнта… 500 тисяч гривень, уклав фіктивні договори. Схема така — ріелтор отримує гроші і зникає… Покупець квартири так і не отримує ключів від помешкання. Поліцейські кажуть, таких фактів на Львівщині задокументовано п‘ять упродовж року. По деяких фактах вручені підозри, частину справ ще вивчають.

Злочинці зламують сторінки у соцмережах, щоб від чужого імені зичити гроші

Капітан поліції, старший інспектор Управління протидії кіберзлочинам у Львівській області Валерія Івкова повідомила, що злочинці зламують сторінки користувачів соцмереж, аби від чужого імені зичити в «друзів» гроші. Просять скидати гроші на картку, обіцяють швидко повернути.

Є два варіанти такого шахрайства. Сторінку в соцмережі або зламають, або роблять нову — копію (з фото людини). Зараз популярна тема прохачів грошей з чужого аканту соцмережі - збір на волонтерські цілі, або стара схема — виникла халепа і терміново потрібні гроші.

Валерія Івкова радить не спілкуватися про фінансові питання у меседжері соцмережі, краще зателефонувати людині особисто і узгодити деталі.

Ще один вид шахрайства пов’язаний з продажем товарів в Інтернеті. Валерія Івкова радить звернути увагу на ціну. Якщо нижча за ринкову — це пастка. Друге — потрібно перевірити відгуки покупців (якщо є такий розділ на сторінці). Щоб не стати жертвою шахраїв, не платіть кошти за товар наперед, особливо якщо користуєтеся новим майданчиком купівлі товару. Потрібно оплати на пошті після перевірки посилки.

«Новинка» аферистів — при оплаті онлайн вимагання від клієнта, аби на картці була сума не менша 3−5 тисяч гривень… Валерія Івкова каже, це аферистична схема, бо для оплати товару на картці повинна бути сума, якої вистачить для оплати товару.

Які особисті дані не можна нікому повідомляти?

Щоб не стати жертвою шахраїв Валерія Івкова радить нікому не повідомляти дані банківської картки, паролі, особистий банківський код. Також не можна говорити телефонним шахраям про дату народження чи іншу особисту інформацію, оприлюднювати у соцмережах фото своїх документів — паспорта. На цей документ може бути оформлений кредит.

Схожі новини