Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Причина черг — літні канікули й відпустки

11 червня західний кордон України перетнула 91 тисяча осіб, з них польський — 57 тисяч

Ситуація на пішому переході у Шегинях за станом на 12 червня. Фото з ФБ Granica/Kordon PL – UA
Ситуація на пішому переході у Шегинях за станом на 12 червня. Фото з ФБ Granica/Kordon PL – UA

На польсько-українському кордоні - знову армаґеддон. На автомобільному та пішому переходах у Шегинях — страшні черги. Не бракує колєйок і на інших пунктах пропуску. У чому причина? У чатах деякі українці, які цими днями вибираються за кордон, придумали собі, що це люди з Херсонської області втікають від затоплення… Плюс частково їдуть українці на сільгоспроботи у Польщу. Люди публікують фото, відео черг…

Пишуть, що на пішому переході у Ше­гинях доводиться чекати по 9−10 го­дин. Хто їде автомобілем чи авто­бусом, стоять по 13−14 годин. «Я їхала з 11-го на 12 червня через кордон у Шеги­нях, ми чекали 13 годин. Хто на літак поспі­шав, то просилися до перших автобусів. Якщо там були місця, то брали. Хто їхав на піший перехід, то таксі за людину брало 100 гривень, а їхати — 5 кілометрів. Жах», — пише Ірина Сіжук-Зеленюк.

Начальник сектору взаємодії зі ЗМІ Західного регіонального управлін­ня Держприкордонслужби Роман Пав­ленко пояснив «ВЗ, що під час перевірки на кордоні прикордонники не з’ясовують мети поїздки, та з якої області їде особа. Перевіряють бази даних, чи немає забо­рони цій людині на виїзд, у зв’язку з воєн­ним станом перевіряють чоловіків віком від 18 до 60 років, також осіб, які везуть гу­манітарну допомогу.

«Тому про те, що буцімто виїжджають мешканці східних областей, ми не говоримо, — сказав Роман Павленко. — Збільшення кіль­кості охочих виїхати через західний кордон пов’язано передусім із літнім періодом (тоб­то це початок канікул у школах, початок від­пусток у людей тощо) і вихідними, що мину­ли. Так, у вівторок, 6 червня, західний кордон України в обох напрямках перетнуло 75 ти­сяч осіб (з них через польський кордон — 47 тисяч). А вже у неділю, 11 червня, західний кордон України перетнула 91 тисяча людей (з них польський кордон — 57 тисяч). Як відо­мо, працює лише один піший перехід — у Ше­гинях. Тобто це типове збільшення кількості людей у цей період. Завжди у різні свята та у вихідні йде збільшення людей. Крім того, зараз війна, тож мами з дітьми можуть по­вертатися в Україну, щоб побачитися зі свої­ми чоловіками, а бабусі й дідусі можуть виїж­джати за кордон, щоб побачитися зі своїми онуками, які евакуювалися за кордон. Крім того, потрібен час, щоб перевірити всю цю масу людей. А перевіряють не тільки україн­ські прикордонники, а й польські».

«Я зараз на Краківці, тут у черзі стоїть ма­шин шістдесят, — розповіла „ВЗ“ прессе­кретарка Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська у вівто­рок, 13 червня. — Для Краківця це не кри­тична кількість. Загалом збільшення кіль­кості охочих виїхати з України у цей період — типова ситуація: літо, канікули, відпуст­ки, плюс вихідні. У вихідні завжди збільшу­ється кількість людей. А тим більше влітку. Щодо українців зі сходу, які евакуйовують­ся, то вони зазвичай це роблять за допомо­гою волонтерів. Звичайно, можуть і самі ви­їжджати. Але такого масового виїзду, як це було на початку повномасштабного втор­гнення, зараз не спостерігається».

Схожі новини