Передплата 2024 «Добра кухня»

«Час поїздки із Львова до Варшави — 8 годин, замість понад 11 годин»

Незабаром з Варшави до Рави-Руської нарешті запустять потяг. Востаннє залізничне сполучення між цими містами було у 2005 році

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

За два-три тижні «Укрзалізниця» запустить довгоочікуваний маршрут з польської Варшави до українського прикордонного містечка Рави-Руської, з пересадкою на Львів. Залізничний пункт пропуску у Раві-Руській не працював понад 20 років. Відправлення з вокзалу «Варшава-Всходня» буде о 14:00 (за місцевим часом), з Любліна — о 16:00. Прибуття до Рави-Руської - о 20:15 (за київським часом). Щодня в обох напрямках потяг перевозитиме 240 пасажирів.

Нагадаємо, про запуск цього залізничного маршруту говорять з минулого року. Дати запуску були різні… Зокрема, у квітні-травні говорили про запуск потягу вже з 1 червня.

«Укрзалізниця» адаптувала для цього інфраструктуру та відремонтувала залізничний вокзал у Рава-Руській.

«Це важливий крок до покращення залізничного сполучення між Україною та Польщею: польська залізнична компанія SKPL планує запустити потяг, який буде сполучати Варшаву та Раву-Руську з пересадкою на Львів. Це сполучення дозволить пасажирам з української та польської сторін зручно добиратися та розвантажить автомобільні пункти пропуску», — прокоментував голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» народний депутат України Ростислав Тістик, станом на 2 червня тривають завершальні інфраструктурні роботи на станції Рава-Руська.

«Вже все готове для запуску колії 1435 мм в межах української частини. Паралельно тривають процеси в наших партнерів поляків щодо ліцензування запуску залізничного сполучення Варшава-Рава-Руська-Львів, — наголошує Ростислав. — За умови завершення всіх юридичних моментів у наших сусідів, запуск залізничного сполучення може відбутись вже за два-три тижні. Планово поїзд курсуватиме щодня одним рейсом. Пасажири з інших міст України зможуть нічними потягами приїхати до Львова і о 6:30 зробити пересадку на поїзд Львів — Рава-Руська з пасажиромісткістю 180 місць. Потяг прибуватиме до Рави-Руської, де в межах однієї платформи відбуватиметься пересадка на поїзд Рава-Руська — Варшава.

Планово, у зворотному напрямку (з Варшави) відправлення о 14:00 (за місцевим часом), прибуття до Рава-Руської - о 20:15 (за київським часом), де відбуватиметься пересадка. Прибуття до станції «Львів» орієнтовно о 22 годині. Це попередні графіки і вони ще можуть бути змінені. При розробці графіків враховувалась зручність пересадки на станції «Львів» і на інші поїзди — у різні куточки України".

«Час поїздки із Львова до Варшави становитиме 8 годин, замість більш ніж 11 годин, якщо їхати регулярними автобусним маршрутом Львів-Варшава, — пояснив Ростислав Тістик. — Щодня міжнародний пункт пропуску „Рава-Руська — Гребене“ перетинає 45−55 автобусів, із них 25−30 прямують до Варшави. Окрім цього, згідно з інформацією, що поширював віцепрезидент Польського фонду розвитку Бартоша Марчука, у Польщі проживає близько 2,3 мільйона українців. Розуміючи це, з впевненістю можу сказати, що попит на новий залізничним маршрут буде високим. У майбутньому зможемо збільшити частоту та кількість рейсів до Варшави, як зараз спостерігаємо на маршрутах до Перемишля».

Схожі новини