Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На фронт їде вантажівка Foden, яка піднімає 18 тонн — тягатиме снаряди і бронетехніку

  • 31.05.2023, 09:35
  • 623

Порошенко з волонтерами ГО «Справа Громад» підготував чергову партію техніки для фронту. Це — і вантажівки DAF, і автомайстерні, і лазні, і мобільний шиномонтаж, а також центр управління БПЛА Poseidon

Фото: Європейська Солідарність
Фото: Європейська Солідарність

«Автомайстерні дуже чекають у бригадах наступу. Для того, щоб поламана техніка відновлювалася протягом годин прямо на полі бою. Тут три майстерні. Ззаду причепи — це лазне-пральні комплекси. Тентові машини. Кунги для управління дронами. І шиномонтаж. Це — платформа для ЗУшки, щоб збивати «шахеди», — показав Порошенко. Але з-поміж цієї техніки виділяється справжній велетень — вантажний тягач Foden, обладнаний мультиліфтом. «Чим більше нас обстрілюють ракетами та «шахедами», тим більший розмір нашої люті. 18 тонн снарядів, які здатні нищити росіян, може перевозити цей велетень», — говорить Порошенко.

Автівка здатна за лічені хвилини завантажити контейнер з боєприпасами чи бронетехніку довжиною до 7 метрів і вагою до 18 тонн — а це будь-яка колісна бронемашина, БТР або МТ-ЛБ. Якщо потрібно евакуювати з поля бою — дві-три хвилини, щоб затягнути машину на платформу, кілька хвилин на фіксацію, а потім — півтори хвилини та евакуація, пояснюють волонтери.

Порошенко жартома називає автівку «малюком» і каже: таких планують привезти два десятки.

«Це перший, якого ми привезли, обслужили, підготували, відремонтували. Контракт заключений на 20 машин. І це лише перший контракт», — повідомив п’ятий Президент. У вантажівці стоїть потужний двигун «Роллс Ройс» об'ємом 12,7 літрів.

«Сьогодні цей „Роллс Ройс“ вже буде на передку. Чавити окупантів, не дарма в нього колеса розміром з людину», — зауважує Порошенко.

Загальна вартість цієї партії техніки перевищує 10 млн грн. Кошти збирають небайдужі українці через ГО «Справа Громад», а Фонд Порошенка подвоює суму.

«Це наша чергова тижнева поставка на фронт. Сьогодні — в Донецьку область. І не дамо оркам жодного шансу», — каже Петро Порошенко.

Схожі новини