Передплата 2024 «Добрий господар»

Про що Порошенко говорив у Брюсселі

  • 25.05.2023, 10:46
  • 553

Порошенко, який перебуває з візитом в Брюсселі, в інтерв'ю журналістам розповів, що ключовою темою всіх зустрічей було питання вступу України в НАТО та Євросоюз, виконання 7 пунктів зобов’язань і початок передвступних переговорів до кінця цього року

«Завершується 36-годинна напружена робота в Брюсселі нашої делегації з європейськими інституціями. Це і Європейська служба зовнішніх зносин, яка сьогодні формулює зовнішню політику ЄС, де пріоритетом є Україна. Ми робимо все можливе для того, щоб зберегти цей пріоритет. Це робота в Єврокомісії в частині вступу України в ЄС, нашого статусу кандидата і початку переговорів про вступ. Для цього є сім попередніх умов, які були висунені Європейською Комісією, і ми маємо чітко їх відпрацювати», — зазначає Порошенко.

«Хочу наголосити: це не переговори — це виконання взятих на себе попередніх зобов’язань. Там є все: верховенство права, свобода і демократія, включно із свободою слова і захистом прав журналістів, незалежність антикорупційних інституцій, комплекс законів з інвестиційного клімату, Конституційний Суд. І я повертаюся в Україну для того, щоб активізувати роботу з виконання тих зобов’язань, які дозволять нам реалізувати нашу мету», — говорить Петро Порошенко.

«Ми також домовилися, що звертаємо особливу увагу на висновки Венеційської комісії. У нас оцінку виконання буде робити Венеційська комісія, тому що там не передбачається, що буде змінена буква або кома. Це — ініціатива України направити на експертизу у Венеційську комісію і імплементувати всі зауваження, які є. Причому імплементувати вже зараз, бо для цього залишається у нас дуже небагато часу», — пояснив Порошенко.

«Відбулося декілька дуже важливих зустрічей у Європарламенті. Це були зустрічі з групою друзів України, які представляють всі політичні сили. Ми мали довгу двогодинну розмову про те, як і чим можуть допомогти депутати Україні. Зокрема, було запропоноване звернення до всіх політичних груп Європарламенту підтримати ініціативу ЄНП щодо запрошення України в НАТО», — пояснює Порошенко.

«Ми отримали чітке запевнення, що більшість політичних груп готова ініціювати, бо для цього потрібно політичне схвалення. І коли Європа говоритиме єдиним голосом про наше членство в НАТО, це може принести мир на континент», — наголошує Порошенко.

«Щойно завершилася зустріч з Манфредом Вебером, він очолює Європейську Народну партію в Європейському парламенті, є президентом ЄНП. Я привітав з перемогою представників нашої родини ЄНП в Фінляндії, у Греції, це більш ніж переконлива перемога. У нас також будуть сподівання, що представники нашої політичної родини очолять уряд Болгарії, і це лише зміцнює ту підтримку, яку країн—члени ЄС зможуть надати Україні», — наголосив Порошенко.

Схожі новини