Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Полярники досліджують гігантський скелет синього кита (ФОТО)

  • 24.05.2023, 19:45
  • 739

Українські полярники разом з Інститутом зоології НАН України досліджують велетенський скелет синього кита

Фото полярників
Фото полярників

Скелет перебуває на острові Расмуссен поблизу антарктичної станції «Академік Вернадський».

Він є одним з найбільших скелетів синього кита у світі.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

«Уявіть собі: довжина тіла кита з острова Расмуссен, а це доросла самка, становить до 27 м (це висота 9-поверхового будинку!!!), а вага — від 130 тонн», — зазначили полярники.

Лише нижня щелепа кита — видовжена і трохи викривлена кістка — має довжину 5−6 метрів.

Наразі учені змогли реконструювати точні розміри цього антарктичного велетня, створивши тривимірну реконструкцію кістки щелепи за допомогою метода фотограмметрії.

Модель складається з набору фотографій, зроблених з різних ракурсів. Зйомку об'єкта з близької відстані та загальні плани з дрона забезпечив біолог 27-ї та 28-ї УАЕ та фотограф Сергій Глотов.

«І ось які результати були отримані. Представляємо невелику тривимірну діораму, що містить нижню щелепу кита та оточуючі об'єкти.

Її створив Світозар Давиденко — науковець з Інституту зоології. Як зазначили самі зоологи, останнє фото з набору, використаного для створення моделі, тут надане для масштабу", — розповіли полярники.

Опісля науковці зроблять масштабування моделі та віртуальне «склеювання» кістки для точного визначення повної довжини кита, а далі й інших його особливостей.

Полярники кажуть, що синій кит сильно постраждав від китобійного промислу в ХХ столітті, тому популяція цих ссавців дуже мала.

Наразі чисельність синього кита становить 10−25 тисяч особин, що є лише 3−11% від чисельності китів у 1911 році.

«Дослідження, якими були ці кити до китобійного промислу, за їхніми рештками є дуже цінними, адже дозволяють „реконструювати“ минуле цих унікальних тварин і через нього забезпечити їм відтворення і краще майбутнє», — переконують дослідники.

Схожі новини