Передплата 2024 «Добра кухня»

Закарпаття — лідер з декомунізації, Вінниця — пасе задніх

Львів — одне з найкращих міст в Україні за показниками щодо заміни табличок на перейменованих вулицях (у рамках процесу декомунізації та де колонізації). До прикладу, в Івано-Франківську на вулицях, перейменованих понад рік тому, нових вказівників лише кілька штук. А недемонтованих — близько сотні. Львів — одне з показових міст. Хоча, роботи ще є: є кілька вулиць, які треба перейменуванню

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це повідомив на брифінгу голова громадської організації «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков.

«У Львівській області залишилась перейменувати 40 вулиць та завершити цей процес першими в Україні, — каже Вадим. — За кількістю демонтованих пам’ятників Львівщина займає другу позицію в Україні, після Закарпаття. На останньому місці за темпами декомунізації - Вінницька область».

За інформацією ГО «Деколонізація. Україна», за день у Закарпатській області демонтовують по п‘ять радянських монументів. З початку повномасштабного вторгнення рф в цій області демонтували 88 радянських об'єктів. У Львівській області демонтували з 24 лютого 2022 року 64 об'єкти, у Київській — 60.

Заступниця начальника управління культури Львівської міської ради Оксана Стельмах каже, торік у Львові встановили план — перейменувати 53 вулиці, з них 50 вулиць уже мають нові назви на честь сучасних героїв України, які поклали своє життя на фронті.

«Робоча група з перейменування вулиць продовжує працювати, — каже чиновниця. — Маємо звернення щодо знесення двох радянських пам’ятників у Винниках та у Брюховичах. Однак під ними є поховання. Ситуація непроста. Опрацьовуємо це питання».

У Львові демонтовані радянські пам’ятники, які мають мистецьку цінність, зберігаються у музеї «Територія терору». «Твори радянського періоду мають такий стиль, як соцреалізм і часто такі пам’ятники, мозаїчні панно, барельєфи були виготовлені чи спроєктовані відомими митцями. Тому вважаємо за доцільне їх зберігати в нашому музеї - щоб наступні покоління мали розуміння про тоталітарний режим», — підсумувала Оксана Стельмах.

Схожі новини