Передплата 2024 ВЗ

Україна може припинити роботу «зернового коридору»

  • 16.05.2023, 16:15
  • 606

«Зерновий коридор» у межах «чорноморської ініціативи» може зупинитися 18 травня

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Чергова сесія переговорів щодо гуманітарного коридору для реалізації «зернової угоди», яка відбулася 5 травня, не мала результатів.

Згідно із повідомленнями представниці МЗС України, ніяких додаткових зустрічей щодо продовження «чорноморської ініціативи» не заплановано.

Причиною відсутності рішення є нові умови щодо кораблів, яким дозволено експортувати українське зерно. Відтак, Україні, рф, Туреччині та ООН не вдалося продовжити дію гуманітарного коридору в межах «Чорноморської зернової ініціативи».

«Після переговорів ситуація особливо не змінилася, і ми маємо досить суперечливу інформацію про зернову угоду і можливості її продовження роботи коридору. Вихід Росії із чорноморської ініціативи можливий. Це означатиме загострення ситуації не лише для України, але й для РФ. Своїм рішенням вони ускладнять собі свою майбутню переговорну позицію», — заявила пані посол з особливих доручень МЗС Ольга Трофімцева.

Відомо, що заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань, Координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс закликав росію та Україну «погодити продовження чорноморської зернової угоди» після того, як минулого тижня переговори зайшли в глухий кут.

«Продовження Чорноморської ініціативи є критично важливим, як і повторне зобов’язання сторін щодо її безперебійного та ефективного функціонування», — наголосив він.

Минулого тижня координатор зустрівся з високопосадовцями з РФ та України в Стамбулі, але зазначив, що росія не погодилася продовжити угоду. Країна вимагає відновити роботу трубопроводу, який постачає аміак до українського чорноморського порту.

Заступник посла США в ООН Роберт Вуд заявив, що Росія винна в тому, що поки що не вдалося продовжити чорноморську зернову угоду, і що рф не зацікавлена ​​у переговорах про продовження угоди.

Схожі новини