Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Навесні в парках квітують тюльпани, влітку — різнотрав'я

У парку «Залізна Вода» з’явилась ділянка з різнотрав'ям

Різнотрав’я планують посіяти у різних районах міста: на Сихові, проспекті Свободи, меморіалі пам'яті Героїв Небесної Сотні. Фото Романа Балука
Різнотрав’я планують посіяти у різних районах міста: на Сихові, проспекті Свободи, меморіалі пам'яті Героїв Небесної Сотні. Фото Романа Балука

У львівському парку «Залізна Вода» вперше в Україні з’явилась ділянка з різнотрав'ям — тридцять сортів рослин. Це буде різновид газону, який складається переважно з лучних рослин, та є функціональною альтернативою традиційним газонам. З такою ініціативою виступили представники громадського об'єднання «Плато», які за власні гроші посадили різнотрав'я.

В громадській організації кажуть, різнотрав'я в парках — новинка для Львова. Мовляв, не тюльпанами єдиними будуть засаджені львівські зелені легені. У ратуші кажуть, що різнотрав'я планують посіяти у різних районах міста, зокрема, на Сихові, на проспекті Свободи та на клумбі меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні.

«Різнотрав'я виконують низку важливих функцій, зокрема є «їдальнею» та прихистком для комах, птахів, дрібних ссавців. Також клумби із різнотрав'ям затримують дощову воду та покращують якість ґрунту, продукують кисень та очищують повітря. Різнотравна ділянка потребує поливу лише на етапі проростання насіння та викошування 1−2 рази на сезон, й зовсім не потребує внесення добрив.

Чи приживеться у Львові мода на різнотрав'я? Як розповіла у коментарі для «ВЗ» координаторка проєкту простору міського садівництва і городництва «Розсадник» у ГО «Плато» Анжеліка Зозуля, річ не у моді, а у кардинальній зміні міського клімату.

«Лучні газони корисні, бо затримують дощову воду, у спеку — затримують пил, зволожують повітря, — каже пані Анжеліка, — Наша мета: людина і природа в міському середовищі житимуть у гармонії. Намагаємося зібрати найбільше природоорієнтованих рішень, невеликих експериментів, які можна втілювати і на прибудинкових територіях, і на територіях шкіл, дитячих садочків, приватних секторів. Зараз час експериментів з різнотрав'ям. Упродовж трьох років займаємося дослідженням газонів у містах. Газони мають великий потенціал, неабияк впливають на комфорт мешканців. Коли йдеться про міське озеленення, то зазвичай говоримо про роль дерев. Знаємо, що дерева дають кисень, важливі для екології. Але газони теж виконують багато функцій: збагачують повітря киснем, затримують дощову воду, там живуть комахи-запилювачі… У суспільстві знають про газон, як коротко стрижений. Такі газони є дорогими в утриманні. Газони з різнотрав'я, диких польових квітів — дешеві в утриманні, але водночас вони естетичні, екологічні».

Схожі новини