Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи варто оприлюднювати факти корупції? Як відповіли українці

  • 15.05.2023, 12:44
  • 538

84% українців вважають, що варто оприлюднювати факти про корупцію, бо країна ризикує втратити перемогу у війні, єдність та підтримку партнерів

Поро це йдеться в опитуванні Центру Разумкова на замовлення Дзеркала тижня.

Згідно з результатами опитування:

  • 84% українців переконані, що факти про корупцію треба оприлюднювати, бо «через корупцію ми втратимо і єдність, і підтримку партнерів, і, врешті, перемогу».
  • 7% обрали вважають, що оприлюднювати їх не варто, оскільки «це не на часі, доки йде війна, це руйнуватиме єдність зусиль і зменшить шанси на перемогу».
  • 8,7% обрали варіант «Важко відповісти».

Також українців попросили оцінити, виходячи із особистого досвіду, як змінилася порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення кількість чи розмір хабарів.

  • На 20,7% збільшилися хабарі співробітникам військкоматів,
  • на 16% зросли хабарі лікарям,
  • на 14% - місцевим чиновникам,
  • на 13% - митникам.

Як припускає видання, хабарі лікарям могли зрости через «військкоматні» питання, чиновникам — за вирішення проблем внутрішньо переміщених, митникам — за «підтримку» бізнесу.

«Та що показово, відсоток тих, хто взагалі стикається із фактами корупції у буденності, не такий уже й значний, якщо мова не про лікарів (лише 39% вказали на відсутність „корупційного“ досвіду). Звісно, ми ще дуже далекі від бажаного, але за іншими складовими показник „відсутності корупційного досвіду“ приємно високий — у середньому троє з п’яти українців у повсякденному житті хабарництва не бачать».

За інформацією видання, згідно із результатами соціологічних опитувань, які регулярно проводить для себе Банкова, президент Володимир Зеленський вже не очолює списку тих, кому суспільство довіряє найбільше. «Дзеркало тижня підкреслює, що «вже є ті, хто його обійшов».

На питання «Чи здатна Україна подолати існуючі проблеми та труднощі?», понад 46% обрали варіант «Здатна подолати протягом найближчих кількох років», а 37% - варіант «Здатна подолати у більш віддаленій перспективі». Лише 7% опитаних не вірять у спроможність країни зробити це.

Опитування проводилося з 28 квітня по 3 травня 2023 року методом face-to-face у 22 областях України та Києві. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.


Джерело: УП

Схожі новини