Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У 25 мешканців Львівщини виявили хворобу Лайма після укусу кліщів

  • 12.05.2023, 18:15
  • 1 224

За 4 місяці цього року на хворобу Лайма у Львівській області уже захворіли 25 мешканців. Торік зареєстрували 278 випадків захворюваності на хворобу Лайма, що вдвічі більше, ніж у 2021 році

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Як відомо, сезон активності кліщів триває по листопад та має два піки активності - у квітні-травні та у серпні-вересні — залежно від погодних умов.

Зони розмноження та активності іксодових кліщів: рекреаційні зони, лісосмуги, парки, сквери, зелені насадження в громадських просторах, навчальних та дошкільних закладах.

Вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща (укусу).

У департаменті з питань цивільного захисту ЛОВА відбулася нарада щодо небезпеки розповсюдження кліщів та методи зменшення їх популяції. Серед учасників — директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталя Іванченко та директор комунального підприємства «Профілактична дезінфекція» Роман Довбуш.

Під час наради учасники обговорили проблематику небезпеки розповсюдження іксодових кліщів та визначили напрямки вирішення цієї проблеми. Отож, для забезпечення санепідблагополуччя на території області доцільно вжити такі заходи:

  • Забезпечити належне утримання парків та рекреаційних зон, не допускати наявності нагромадження сухої трави та листя;
  • Активізувати освітню роботу з населенням щодо профілактики присмоктування кліщів та дій у разі виявлення кліщів;
  • Здійснювати акарицидну обробку рекреаційних зон, місць масового перебування людей на територіях зелених насаджень, зокрема — закладів охорони здоров’я та закладів освіти двічі на рік з дотриманням вимог безпеки для людей та навколишнього середовища;

Під час акарацидної обробки різко зменшується популяція іксодових кліщів, що відповідно призводить до зменшення ризиків зараження небезпечними хворобами. Рекомендована обробка рекреаційних зон, лісосмуг, парків, скверів, зелених насаджень в громадських просторах, навчальних та дошкільних закладах.

Схожі новини